Żurek z ziemniakami i chipsami z boczku

formularz
Żurek z ziemniakami i chipsami z boczku

0

0 / 0

Unowocześniona wersja klasycznego żurku zasmakuje wszystkim. Podaj żurek z przypieczonymi ziemniakami i chipsami z boczku. Prosto, smaczne i sycąco.

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 l żurek krakus

150 g plastry boczku wędzonego

300 g ziemniaki

1 szczyp. sól, pieprz

1 szczyp. świeże zioła

1 łyżka olej

Przygotowanie


1

Obrane ziemniaki pokrój w kostkę i ugotuj. Odcedź.

2

Rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju i podsmaż na złoto plastry boczku. Boczek zdejmij z patelni na talerz wyłożony papierem kuchennym (odsączysz w ten sposób nadmiar tłuszczu).

3

Na patelnię, na której smażył się boczek wyłóż ziemniaki i smaż je na złoto.

4

Żurek podgrzej.

5

Zupę podawaj z ziemniakami, chipsami boczkowymi oraz ziołami (majerankiem, koprem i natka pietruszki)

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1102

kcal

Białka

23

gram

Węglowodany

80

gram

Tłuszcze

59

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły