Żurek z ziemniakami i chipsami z boczku
formularz
Unowocześniona wersja klasycznego żurku zasmakuje wszystkim. Podaj żurek z przypieczonymi ziemniakami i chipsami z boczku. Prosto, smaczne i sycąco.
0
0 / 0
Unowocześniona wersja klasycznego żurku zasmakuje wszystkim. Podaj żurek z przypieczonymi ziemniakami i chipsami z boczku. Prosto, smaczne i sycąco.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 l żurek krakus
150 g plastry boczku wędzonego
300 g ziemniaki
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. świeże zioła
1 łyżka olej
Przygotowanie
Obrane ziemniaki pokrój w kostkę i ugotuj. Odcedź.
Rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju i podsmaż na złoto plastry boczku. Boczek zdejmij z patelni na talerz wyłożony papierem kuchennym (odsączysz w ten sposób nadmiar tłuszczu).
Na patelnię, na której smażył się boczek wyłóż ziemniaki i smaż je na złoto.
Żurek podgrzej.
Zupę podawaj z ziemniakami, chipsami boczkowymi oraz ziołami (majerankiem, koprem i natka pietruszki)