Żurek w chlebie z jajkiem
m7
Żurek w chlebie to coś pysznego, nadającego się na niecodzienne okazje np. na Wielkanoc!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1480
kcal
Białka
52
gram
Węglowodany
274
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Żurek w chlebie to coś pysznego, nadającego się na niecodzienne okazje np. na Wielkanoc!
14
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 żurek zakwas
1 szczyp. majeranek
1 szczyp. sól
4 szt. chleb
1 szt. marchew
1 szt. seler
1 szt. cebula
1 szt. białko jaja kurzego
2 szt. podgrzybki suszone
2 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
2 szt. czosnek
1 szt. jaja kurze całe
2 łyżka śmietana 12%
Przygotowanie
Warzywa obrać, ugotować.
Dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie i grzyby.
Gotować jeszcze około 1 godzinę.
Wywar przecedzić, dolać zakwas i przetarty czosnek (zupa powinna być lekko zawiesista).
Pod koniec dodać śmietanę i doprawić. Z chleba wydrążyć środek, od wewnątrz wysmarować białkiem.
Zapiekać w temperaturze 180 st. C przez 10 minut.
Do tak przygotowanych chlebów wlać gorący żurek.
Można do środka włożyć ugotowane jajko.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1480
kcal
Białka
52
gram
Węglowodany
274
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.