Żurek w chlebie z jajkiem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Żurek w chlebie z jajkiem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977028611.jpeg&w=3840&q=75)
Żurek w chlebie to coś pysznego, nadającego się na niecodzienne okazje np. na Wielkanoc!
2
0 / 0
Żurek w chlebie to coś pysznego, nadającego się na niecodzienne okazje np. na Wielkanoc!
14
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 żurek zakwas
1 szczyp. majeranek
1 szczyp. sól
4 szt. chleb
1 szt. marchew
1 szt. seler
1 szt. cebula
1 szt. białko jaja kurzego
2 szt. podgrzybki suszone
2 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
2 szt. czosnek
1 szt. jaja kurze całe
2 łyżka śmietana 12%
Przygotowanie
Warzywa obrać, ugotować.
Dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie i grzyby.
Gotować jeszcze około 1 godzinę.
Wywar przecedzić, dolać zakwas i przetarty czosnek (zupa powinna być lekko zawiesista).
Pod koniec dodać śmietanę i doprawić. Z chleba wydrążyć środek, od wewnątrz wysmarować białkiem.
Zapiekać w temperaturze 180 st. C przez 10 minut.
Do tak przygotowanych chlebów wlać gorący żurek.
Można do środka włożyć ugotowane jajko.