Żurek w chlebie z jajkiem

m7
Żurek w chlebie z jajkiem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Żurek w chlebie to coś pysznego, nadającego się na niecodzienne okazje np. na Wielkanoc!

14

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 żurek zakwas

1 szczyp. majeranek

1 szczyp. sól

4 szt. chleb

1 szt. marchew

1 szt. seler

1 szt. cebula

1 szt. białko jaja kurzego

2 szt. podgrzybki suszone

2 szt. liść laurowy

3 szt. ziele angielskie

2 szt. czosnek

1 szt. jaja kurze całe

2 łyżka śmietana 12%

Przygotowanie


Warzywa obrać, ugotować.

Dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie i grzyby.

Gotować jeszcze około 1 godzinę.

Wywar przecedzić, dolać zakwas i przetarty czosnek (zupa powinna być lekko zawiesista).

Pod koniec dodać śmietanę i doprawić. Z chleba wydrążyć środek, od wewnątrz wysmarować białkiem.

Zapiekać w temperaturze 180 st. C przez 10 minut.

Do tak przygotowanych chlebów wlać gorący żurek.

Można do środka włożyć ugotowane jajko.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1480

kcal

Białka

52

gram

Węglowodany

274

gram

Tłuszcze

17

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły