Żurek w chlebie z jajkiem

m7
Żurek w chlebie z jajkiem

2

0 / 0

Żurek w chlebie to coś pysznego, nadającego się na niecodzienne okazje np. na Wielkanoc!

14

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 żurek zakwas

1 szczyp. majeranek

1 szczyp. sól

4 szt. chleb

1 szt. marchew

1 szt. seler

1 szt. cebula

1 szt. białko jaja kurzego

2 szt. podgrzybki suszone

2 szt. liść laurowy

3 szt. ziele angielskie

2 szt. czosnek

1 szt. jaja kurze całe

2 łyżka śmietana 12%

Przygotowanie


1

Warzywa obrać, ugotować.

2

Dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie i grzyby.

3

Gotować jeszcze około 1 godzinę.

4

Wywar przecedzić, dolać zakwas i przetarty czosnek (zupa powinna być lekko zawiesista).

5

Pod koniec dodać śmietanę i doprawić. Z chleba wydrążyć środek, od wewnątrz wysmarować białkiem.

6

Zapiekać w temperaturze 180 st. C przez 10 minut.

7

Do tak przygotowanych chlebów wlać gorący żurek.

8

Można do środka włożyć ugotowane jajko.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1480

kcal

Białka

52

gram

Węglowodany

274

gram

Tłuszcze

17

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły