Zabielany barszcz wielkanocny
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Zabielany barszcz wielkanocny](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973363245.jpeg&w=3840&q=75)
Zabielany barszcz z dwoma rodzajami kiełbasy i dodatkiem jajka jest pyszny, sycący i idealny na Wielkanoc.
1
0 / 0
Zabielany barszcz z dwoma rodzajami kiełbasy i dodatkiem jajka jest pyszny, sycący i idealny na Wielkanoc.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 kg żeberka wieprzowe
0.50 szkl. żurek zakwas
3 szt. liść laurowy
5 szt. ziele angielskie
1 łyżecz. pieprz ziarnisty
1 szt. czosnek
1 łyżka majeranek
2 szt. kiełbasa śląska
1 szt. kiełbasa biała
150 śmietana slodka
1 łyżecz. sól, pieprz
3 szt. jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie
W garnku zagotowujemy wodę wraz z żeberkami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem oraz pokrojonym w plasterki czosnkiem.
Dodajemy kiełbasę. Po ok. 40 minutach dodajemy zakwas. Gotujemy ok.30 minut, po czym dodajemy śmietanę. Doprawiamy majerankiem, pieprzem i solą.Wyciągamy kiełbasę i żeberka.
Na talerzu układamy plasterki kiełbasy, podrobione kawałki mięsa z żeberek, pokrojone jajko i zalewamy barszczem.