Zabielany barszcz wielkanocny

m7
Zabielany barszcz wielkanocny

1

0 / 0

Zabielany barszcz z dwoma rodzajami kiełbasy i dodatkiem jajka jest pyszny, sycący i idealny na Wielkanoc.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

0.50 kg żeberka wieprzowe

0.50 szkl. żurek zakwas

3 szt. liść laurowy

5 szt. ziele angielskie

1 łyżecz. pieprz ziarnisty

1 szt. czosnek

1 łyżka majeranek

2 szt. kiełbasa śląska

1 szt. kiełbasa biała

150 śmietana slodka

1 łyżecz. sól, pieprz

3 szt. jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie


1

W garnku zagotowujemy wodę wraz z żeberkami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem oraz pokrojonym w plasterki czosnkiem.

2

Dodajemy kiełbasę. Po ok. 40 minutach dodajemy zakwas. Gotujemy ok.30 minut, po czym dodajemy śmietanę. Doprawiamy majerankiem, pieprzem i solą.Wyciągamy kiełbasę i żeberka.

3

Na talerzu układamy plasterki kiełbasy, podrobione kawałki mięsa z żeberek, pokrojone jajko i zalewamy barszczem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

720

kcal

Białka

42

gram

Węglowodany

9

gram

Tłuszcze

54

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły