Wielkanocny żurek z kotlecikami jajecznymi
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
formularz
![Wielkanocny żurek z kotlecikami jajecznymi](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975342971.jpeg&w=3840&q=75)
Wielkanocny żurek wybieramy zawsze przygotowywany na naturalnym zakwasie- od Krakusa. Żurek ten pachnie wędzonką i majerankiem, jest odpowiednio kwaśny i zawsze wychodzi znakomity!
0
3 / 1
Wielkanocny żurek wybieramy zawsze przygotowywany na naturalnym zakwasie- od Krakusa. Żurek ten pachnie wędzonką i majerankiem, jest odpowiednio kwaśny i zawsze wychodzi znakomity!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 opak. koncentrat żurku krakus
0.90 l woda
3 szt. jajka ugotowane
4 łyżka bułka tarta
1 szt. jajko surowe
1 łyżka posiekana natka pietruszki
1 szczyp. sól, pieprz
2 łyżka masło klarowane
Przygotowanie
Żurek przygotować według instrukcji na opakowaniu (zagotować 0,9 l wody, wlać koncentrat żurku Krakus do wrzącej wody i wymieszać).
Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać i rozgnieść widelcem.
Do ugotowanych jajek wbić surowe jajko, wsypać 1 łyżkę bułki tartej oraz natkę pietruszki, doprawić i dokładnie wymieszać.
Z masy uformować- mocno dociskając masę jajeczną- małe kotleciki, następnie obtoczyć w pozostałej bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym. Podawać z ciepłym żurkiem.