Wielkanocny żurek z kotlecikami jajecznymi

formularz
Wielkanocny żurek z kotlecikami jajecznymi

0

3 / 1

Wielkanocny żurek wybieramy zawsze przygotowywany na naturalnym zakwasie- od Krakusa. Żurek ten pachnie wędzonką i majerankiem, jest odpowiednio kwaśny i zawsze wychodzi znakomity!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 opak. koncentrat żurku krakus

0.90 l woda

3 szt. jajka ugotowane

4 łyżka bułka tarta

1 szt. jajko surowe

1 łyżka posiekana natka pietruszki

1 szczyp. sól, pieprz

2 łyżka masło klarowane

Przygotowanie


1

Żurek przygotować według instrukcji na opakowaniu (zagotować 0,9 l wody, wlać koncentrat żurku Krakus do wrzącej wody i wymieszać).

2

Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać i rozgnieść widelcem.

3

Do ugotowanych jajek wbić surowe jajko, wsypać 1 łyżkę bułki tartej oraz natkę pietruszki, doprawić i dokładnie wymieszać.

4

Z masy uformować- mocno dociskając masę jajeczną- małe kotleciki, następnie obtoczyć w pozostałej bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym. Podawać z ciepłym żurkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

146

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

10

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły