Wielkanocny żurek w chlebku
katarzyna.mon
Oto prosty przepis na świąteczny żurek z jajkiem i białą kiełbasą. Jest bardzo smaczny i aromatyczny.
0
0 / 0
Oto prosty przepis na świąteczny żurek z jajkiem i białą kiełbasą. Jest bardzo smaczny i aromatyczny.
16
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 kg biała kiełbasa surowa
20 dek. wędzone żeberka
4 szt. jaja l
2 szt. marchewka
2 szt. pietruszka
0.50 szt. seler
300 żurek krakus
1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
3 łyżka olej
2 szt. liść laurowy
4 szt. ziele angielskie
2 szt. owoc jałowca
2 łyżka majeranek
1 szcz. sól
1 łyżeczka pieprz
4 szt. chleb
Przygotowanie
Warzywa obrać, umyć i zalać 1,5 litra wody. Dodać wędzone żeberka, białą kiełbasę nakłutą widelcem, liście laurowe, ziele angielskie i owoc jałowca. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut. W międzyczasie jajka ugotować na twardo. Obrać i przekroić na połowę.
Warzywa, mięso oraz kiełbasę wyjąc z wywaru. Powinien zostać ok. 1 litr wywaru. Żeberka obrać z mięsa i pokroić je drobniutko. Na rozgrzanym oleju obsmażyć biała kiełbasę.
Z powstałego wywaru odlać pół szklanki. Do reszty dodać zakwas Krakus i zagotować. Dołożyć mięso z żeberek, doprawić majerankiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Mąkę wymieszać z 0,5 szklanki odlanego wywaru, wlać do garnka i gotować 2 minuty.
Chlebki na żurek przygotować według instrukcji na opakowaniu. Do każdego nalać żurku, dodać kawałek białej kiełbasy oraz 2 połówki jajka. Smacznego!