Wielkanocny żurek w chlebku

katarzyna.mon
Wielkanocny żurek w chlebku

0

0 / 0

Oto prosty przepis na świąteczny żurek z jajkiem i białą kiełbasą. Jest bardzo smaczny i aromatyczny.

16

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

0.50 kg biała kiełbasa surowa

20 dek. wędzone żeberka

4 szt. jaja l

2 szt. marchewka

2 szt. pietruszka

0.50 szt. seler

300 żurek krakus

1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

3 łyżka olej

2 szt. liść laurowy

4 szt. ziele angielskie

2 szt. owoc jałowca

2 łyżka majeranek

1 szcz. sól

1 łyżeczka pieprz

4 szt. chleb

Przygotowanie


1

Warzywa obrać, umyć i zalać 1,5 litra wody. Dodać wędzone żeberka, białą kiełbasę nakłutą widelcem, liście laurowe, ziele angielskie i owoc jałowca. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut. W międzyczasie jajka ugotować na twardo. Obrać i przekroić na połowę.

2

Warzywa, mięso oraz kiełbasę wyjąc z wywaru. Powinien zostać ok. 1 litr wywaru. Żeberka obrać z mięsa i pokroić je drobniutko. Na rozgrzanym oleju obsmażyć biała kiełbasę.

3

Z powstałego wywaru odlać pół szklanki. Do reszty dodać zakwas Krakus i zagotować. Dołożyć mięso z żeberek, doprawić majerankiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Mąkę wymieszać z 0,5 szklanki odlanego wywaru, wlać do garnka i gotować 2 minuty.

4

Chlebki na żurek przygotować według instrukcji na opakowaniu. Do każdego nalać żurku, dodać kawałek białej kiełbasy oraz 2 połówki jajka. Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły