Wielkanocny żurek w chlebie
formularz
0
4 / 1
0
Tradycyjny, świąteczny żurek z jajkiem i białą kiełbasą podany w chlebie to nieodzowny element Wielkanocy. Potrawa serwowana od lat przez nasze babcie i prababcie na stałe weszła do polskiej tradycji. Wybierz Żurek Krakus, by w szybki i łatwy sposób odtworzyć smak dzieciństwa.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1.50 l żurek krakus
3 szt. biała kiełbasa wieprzowa
5 szt. jaja l
0.50 kg ziemniaki
5 szt. bochenki chleba okrągłe
1 szcz. sól i świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie
Żurek Krakus wlewamy do garnka, dodajemy surową białą kiełbasę.
Gotujemy wszystko na średnim ogniu przez ok. 20 min, doprawiamy do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem.
W rondelkach obok gotujemy jajka na twardo oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.
Na wierzchu układamy pokrojoną, ugotowaną białą kiełbasę, jajka i ziemniaki.
Świąteczny żur można udekorować listkami ziół.