Wielkanocny żurek w chlebie
formularz

Tradycyjny, świąteczny żurek z jajkiem i białą kiełbasą podany w chlebie to nieodzowny element Wielkanocy. Potrawa serwowana od lat przez nasze babcie i prababcie na stałe weszła do polskiej tradycji. Wybierz Żurek Krakus, by w szybki i łatwy sposób odtworzyć smak dzieciństwa.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2054
kcal
Białka
64
gram
Węglowodany
338
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 4 / 1
Oceń!
Tradycyjny, świąteczny żurek z jajkiem i białą kiełbasą podany w chlebie to nieodzowny element Wielkanocy. Potrawa serwowana od lat przez nasze babcie i prababcie na stałe weszła do polskiej tradycji. Wybierz Żurek Krakus, by w szybki i łatwy sposób odtworzyć smak dzieciństwa.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1.50 l żurek krakus
3 szt. biała kiełbasa wieprzowa
5 szt. jaja l
0.50 kg ziemniaki
5 szt. bochenki chleba okrągłe
1 szczyp. sól i świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie
Kroki
Żurek Krakus wlewamy do garnka, dodajemy surową białą kiełbasę.

Gotujemy wszystko na średnim ogniu przez ok. 20 min, doprawiamy do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem.

W rondelkach obok gotujemy jajka na twardo oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.

Na wierzchu układamy pokrojoną, ugotowaną białą kiełbasę, jajka i ziemniaki.

Świąteczny żur można udekorować listkami ziół.

Wartości odżywcze na porcję
Energia
2054
kcal
Białka
64
gram
Węglowodany
338
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.