Wielkanocny żurek w chlebie

formularz
Wielkanocny żurek w chlebie

0

4 / 1

Tradycyjny, świąteczny żurek z jajkiem i białą kiełbasą podany w chlebie to nieodzowny element Wielkanocy. Potrawa serwowana od lat przez nasze babcie i prababcie na stałe weszła do polskiej tradycji. Wybierz Żurek Krakus, by w szybki i łatwy sposób odtworzyć smak dzieciństwa.

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1.50 l żurek krakus

3 szt. biała kiełbasa wieprzowa

5 szt. jaja l

0.50 kg ziemniaki

5 szt. bochenki chleba okrągłe

1 szczyp. sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie


1

Żurek Krakus wlewamy do garnka, dodajemy surową białą kiełbasę.

2

Gotujemy wszystko na średnim ogniu przez ok. 20 min, doprawiamy do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem.

3

W rondelkach obok gotujemy jajka na twardo oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.

4

Na wierzchu układamy pokrojoną, ugotowaną białą kiełbasę, jajka i ziemniaki.

5

Świąteczny żur można udekorować listkami ziół.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2054

kcal

Białka

64

gram

Węglowodany

338

gram

Tłuszcze

42

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły