Wielkanocne roladki pełne niespodzianek :)
BeataKGardon
Wykwintne roladki pełne smakowitych niespodzianek! Nadziewane ugotowanym jajkiem i ogóreczkami Krakus. Smażone, a potem duszone w sosie Basilico Łowicz. Smakowite, soczyste i o niezwykłym smaku. Podane z pieczonymi ziemniakami i sosem Basilico, oraz kawałeczkami soczystego ogórka Krakus.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3057
kcal
Białka
100
gram
Węglowodany
346
gram
Tłuszcze
85
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Wykwintne roladki pełne smakowitych niespodzianek! Nadziewane ugotowanym jajkiem i ogóreczkami Krakus. Smażone, a potem duszone w sosie Basilico Łowicz. Smakowite, soczyste i o niezwykłym smaku. Podane z pieczonymi ziemniakami i sosem Basilico, oraz kawałeczkami soczystego ogórka Krakus.
15
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
250 g pierś kurczaka
8 szt. świeża bazylia
1 łyżecz. przyprawa do kurczaka
2 łyżka oliwa z oliwek
2 szt. jajka ugotowane na twardo
5 szt. ogórki konserwowe krakus
2 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
1 szkl. bulion warzywny
2 szt. ziemniaki
2 łyżka przyprawa do ziemniaków
1 łyżecz. olej rzepakowy uniwersalny
1 łyżecz. tymianek
200 g sos basilico łowicz
1 łyżecz. masło
1 szczyp. pieprz
Przygotowanie
Podwójną pierś z kurczaka myję, oczyszczam i tłuczkiem rozbijam z dwóch stron. Ząbek czosnku kroję na maleńkie kawałeczki, mieszam z przyprawą do kurczaka, świeżą, pokrojoną bazylią i oliwą z oliwek i robię marynatę. Następnie pierś nacieram marynatą i odkładam na 20 minut do lodówki.
Gotuję 2 jajka na twardo. 4 ogórki konserwowe Krakus kroję na plasterki. Wyciągam pierś z kurczaka z lodówki, układam na niej plasterki ogórka konserwowego Krakus i daję na nią 2 ugotowane jajka.
Zawijam pierś tworząc roladę. Nacieram ją jeszcze przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy i kładę na nią roladę z piersi z kurczaka. Smażę na małym ogniu z każdej strony. Gdy pierś już się przyrumieni wlewam szklankę bulionu warzywnego i duszę.
Dwa średnie ziemniaczki obieram, myję i nacinam, a następnie nacieram marynatą z oleju, przyprawy do ziemniaków i tymianku suszonego. Wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę. Na patelnię z roladą nalewam cudowny, aromatyczny sos Basilico, który nadaje kurczakowi wyrazu i dalej duszę.
Gdy ziemniaczki dochodzą, polewam je jeszcze roztopionym masełkiem i zostawiam na 2 minuty. Roladka z piersi z kurczaka już dochodzi. Gdy jest mięciutka wyciągam ją na talerz i delikatnie polewam sosem Basilico, w którym ją dusiłam.
Talerz również ozdabiam sosem. Dodaję kilka listków świeżej bazylii i pokrojony na malutkie kawałeczki ogórek konserwowy Krakus. Talerz posypuję świeżo zmielonym pieprzem - Wielkanocne danie gotowe. Jajko i ogórki z piersią z kurczaka tworzą trio idealne na Wielkanoc, a sos Basilico nadaje daniu wyrazu i wyjątkowości. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3057
kcal
Białka
100
gram
Węglowodany
346
gram
Tłuszcze
85
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.