Wielkanocne roladki pełne niespodzianek :)

BeataKGardon
Wielkanocne roladki pełne niespodzianek :)

0

0 / 0

Wykwintne roladki pełne smakowitych niespodzianek! Nadziewane ugotowanym jajkiem i ogóreczkami Krakus. Smażone, a potem duszone w sosie Basilico Łowicz. Smakowite, soczyste i o niezwykłym smaku. Podane z pieczonymi ziemniakami i sosem Basilico, oraz kawałeczkami soczystego ogórka Krakus.

15

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

250 g pierś kurczaka

8 szt. świeża bazylia

1 łyżeczka przyprawa do kurczaka

2 łyżka oliwa z oliwek

2 szt. jajka ugotowane na twardo

5 szt. ogórki konserwowe krakus

2 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

1 szkl. bulion warzywny

2 szt. ziemniaki

2 łyżka przyprawa do ziemniaków

1 łyżeczka olej rzepakowy uniwersalny

1 łyżeczka tymianek

200 g sos basilico łowicz

1 łyżeczka masło

1 szcz. pieprz

Przygotowanie


1

Podwójną pierś z kurczaka myję, oczyszczam i tłuczkiem rozbijam z dwóch stron. Ząbek czosnku kroję na maleńkie kawałeczki, mieszam z przyprawą do kurczaka, świeżą, pokrojoną bazylią i oliwą z oliwek i robię marynatę. Następnie pierś nacieram marynatą i odkładam na 20 minut do lodówki.

2

Gotuję 2 jajka na twardo. 4 ogórki konserwowe Krakus kroję na plasterki. Wyciągam pierś z kurczaka z lodówki, układam na niej plasterki ogórka konserwowego Krakus i daję na nią 2 ugotowane jajka.

3

Zawijam pierś tworząc roladę. Nacieram ją jeszcze przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy i kładę na nią roladę z piersi z kurczaka. Smażę na małym ogniu z każdej strony. Gdy pierś już się przyrumieni wlewam szklankę bulionu warzywnego i duszę.

4

Dwa średnie ziemniaczki obieram, myję i nacinam, a następnie nacieram marynatą z oleju, przyprawy do ziemniaków i tymianku suszonego. Wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę. Na patelnię z roladą nalewam cudowny, aromatyczny sos Basilico, który nadaje kurczakowi wyrazu i dalej duszę.

5

Gdy ziemniaczki dochodzą, polewam je jeszcze roztopionym masełkiem i zostawiam na 2 minuty. Roladka z piersi z kurczaka już dochodzi. Gdy jest mięciutka wyciągam ją na talerz i delikatnie polewam sosem Basilico, w którym ją dusiłam.

6

Talerz również ozdabiam sosem. Dodaję kilka listków świeżej bazylii i pokrojony na malutkie kawałeczki ogórek konserwowy Krakus. Talerz posypuję świeżo zmielonym pieprzem - Wielkanocne danie gotowe. Jajko i ogórki z piersią z kurczaka tworzą trio idealne na Wielkanoc, a sos Basilico nadaje daniu wyrazu i wyjątkowości. Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły