Wielkanocne mięsiwo

BeataPietrus
Wielkanocne mięsiwo

0

0 / 0

Idealne i sycące danie na Wielkanoc. Wszyscy mają ochotę po poście rzucić się na pyszne jedzenie i będą mieli ku temu świetną okazję. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1,5 godziny (w zależności od wielkości karkówki) w towarzystwie warzyw.

13

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


18 porcji

Składniki

2 kg karkówka

2 tymbark jabłko

2 łyżka miód

3 łyżka ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii

2 łyżka musztarda sarepska

4 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

2 łyżecz. sól

3 łyżecz. pieprz

3 łyżecz. tymianek

3 łyżecz. rozmaryn

4 szt. marchew

1 szt. pietruszka

1 szt. seler

Przygotowanie


1

Zaczynamy od marynaty. Bierzemy miód, ketchup, musztardę, olej, sok jabłkowy i wszystko mieszamy.

2

Karkówkę nacinamy i w nacięcia wkładamy ząbki czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Smarujemy marynatą i odkładamy na 12 godzin.

3

Razem z warzywami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1,5 godziny (w zależności od wielkości karkówki).

Wartości odżywcze na porcję


Energia

356

kcal

Białka

26

gram

Węglowodany

6

gram

Tłuszcze

25

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Seler

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły