Wielkanocna zapiekanka z białą kiełbasą, jajkiem i zielonym groszkiem
lubella

Wielkanoc? Oczywistym wyborem będzie więc kiełbasa oraz jajka. Zmieńmy jednak formę podania na nieco oryginalniejszą. Sprawdź wielkanocną zapiekankę z biała kiełbasą, jajkiem i zielonym groszkiem - klasyka w nowoczesnej odsłonie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1056
kcal
Białka
52
gram
Węglowodany
93
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 3.3 / 3
Oceń!
Wielkanoc? Oczywistym wyborem będzie więc kiełbasa oraz jajka. Zmieńmy jednak formę podania na nieco oryginalniejszą. Sprawdź wielkanocną zapiekankę z biała kiełbasą, jajkiem i zielonym groszkiem - klasyka w nowoczesnej odsłonie.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 opak. makaron lubella pióra
30 g lubella mąka puszysta uniwersalna
30 g masło
500 mleko
4 łyżka chrzan krakus
400 g biała kiełbasa parzona
1 szt. cebula
150 g groszek zielony
4 szt. jajka ugotowane na twardo
150 g żółta mozzarella
1 szczyp. koperek
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Kroki
Ugotuj jajka na twardo.

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Sos beszamel: Masło i mąkę podsmaż w rondelku przez ok. 3 minuty.

Zagotuj całość i dodaj sól, pieprz oraz chrzan.

Dolej mleko – ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się grudki.

Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

Jajka pokrój w ćwiartki.

Kiełbasę pokrój w plastry i razem z cebulą usmaż na złoty kolor.

Dodaj ugotowany makaron, groszek i połowę beszamelu, a następnie pokrojone w ćwiartki jajka.

Całość przełóż do formy do pieczenia.

Polej zapiekankę z góry resztą beszamelu, posyp utartym serem (zamiast żółtej mozzarelli możesz użyć sera gouda) .

Piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 200 st. C.

Wartości odżywcze na porcję
Energia
1056
kcal
Białka
52
gram
Węglowodany
93
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.