Wielkanocna zapiekanka z białą kiełbasą, jajkiem i zielonym groszkiem
lubella
Wielkanoc? Oczywistym wyborem będzie więc kiełbasa oraz jajka. Zmieńmy jednak formę podania na nieco oryginalniejszą. Sprawdź wielkanocną zapiekankę z biała kiełbasą, jajkiem i zielonym groszkiem - klasyka w nowoczesnej odsłonie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1056
kcal
Białka
52
gram
Węglowodany
93
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.3 / 3
Wielkanoc? Oczywistym wyborem będzie więc kiełbasa oraz jajka. Zmieńmy jednak formę podania na nieco oryginalniejszą. Sprawdź wielkanocną zapiekankę z biała kiełbasą, jajkiem i zielonym groszkiem - klasyka w nowoczesnej odsłonie.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 opak. makaron lubella pióra
30 g lubella mąka puszysta uniwersalna
30 g masło
500 mleko
4 łyżka chrzan krakus
400 g biała kiełbasa parzona
1 szt. cebula
150 g groszek zielony
4 szt. jajka ugotowane na twardo
150 g żółta mozzarella
1 szczyp. koperek
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Ugotuj jajka na twardo.
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Sos beszamel: Masło i mąkę podsmaż w rondelku przez ok. 3 minuty.
Zagotuj całość i dodaj sól, pieprz oraz chrzan.
Dolej mleko – ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się grudki.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Jajka pokrój w ćwiartki.
Kiełbasę pokrój w plastry i razem z cebulą usmaż na złoty kolor.
Dodaj ugotowany makaron, groszek i połowę beszamelu, a następnie pokrojone w ćwiartki jajka.
Całość przełóż do formy do pieczenia.
Polej zapiekankę z góry resztą beszamelu, posyp utartym serem (zamiast żółtej mozzarelli możesz użyć sera gouda) .
Piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 200 st. C.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1056
kcal
Białka
52
gram
Węglowodany
93
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.