Wielkanocna zapiekanka z białą kiełbasą, jajkiem i zielonym groszkiem

lubella
Wielkanocna zapiekanka z białą kiełbasą, jajkiem i zielonym groszkiem

1

3.3 / 3

Wielkanoc? Oczywistym wyborem będzie więc kiełbasa oraz jajka. Zmieńmy jednak formę podania na nieco oryginalniejszą. Sprawdź wielkanocną zapiekankę z biała kiełbasą, jajkiem i zielonym groszkiem - klasyka w nowoczesnej odsłonie.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 opak. makaron lubella pióra

30 g lubella mąka puszysta uniwersalna

30 g masło

500 mleko

4 łyżka chrzan krakus

400 g biała kiełbasa parzona

1 szt. cebula

150 g groszek zielony

4 szt. jajka ugotowane na twardo

150 g żółta mozzarella

1 szcz. koperek

1 szcz. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Ugotuj jajka na twardo.

2

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

3

Sos beszamel: Masło i mąkę podsmaż w rondelku przez ok. 3 minuty.

4

Zagotuj całość i dodaj sól, pieprz oraz chrzan.

5

Dolej mleko – ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się grudki.

6

Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

7

Jajka pokrój w ćwiartki.

8

Kiełbasę pokrój w plastry i razem z cebulą usmaż na złoty kolor.

9

Dodaj ugotowany makaron, groszek i połowę beszamelu, a następnie pokrojone w ćwiartki jajka.

10

Całość przełóż do formy do pieczenia.

11

Polej zapiekankę z góry resztą beszamelu, posyp utartym serem (zamiast żółtej mozzarelli możesz użyć sera gouda) .

12

Piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 200 st. C.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły