0

Składniki

1 Opakowanie
ingridient
makaron Lubella pióra
400 Gramów
biała kiełbasa parzona
1 Sztuka
cebula
150 Gramów
groszek zielony
150 Gramów
Żółta mozzarella
1 Szczypta
koperek
4 Sztuki
Jajka ugotowane na twardo

Sos beszamel

30 Gramów
masło
30 Gramów
mąka
1 Szczypta
sól, pieprz
4 Łyżki
ingridient
chrzan Krakus
500 Mililitrów
mleko
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ugotuj jajka na twardo.
  2. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Sos beszamel: Masło i mąkę podsmaż w rondelku przez ok. 3 minuty.
  4. Zagotuj całość i dodaj sól, pieprz oraz chrzan.
  5. Dolej mleko – ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się grudki.
  6. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Jajka pokrój w ćwiartki.
  8. Kiełbasę pokrój w plastry i razem z cebulą usmaż na złoty kolor.
  9. Dodaj ugotowany makaron, groszek i połowę beszamelu, a następnie pokrojone w ćwiartki jajka.
  10. Całość przełóż do formy do pieczenia.
  11. Polej zapiekankę z góry resztą beszamelu, posyp utartym serem (zamiast żółtej mozzarelli możesz użyć sera gouda) .
  12. Piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 200 st. C.

Podobne przepisy

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!