Wielkanocna zapiekanka z białą kiełbasą, jajkiem i zielonym groszkiem

lubella
Wielkanocna zapiekanka z białą kiełbasą, jajkiem i zielonym groszkiem

Średnia 3.3 / 3

Oceń!

Wielkanoc? Oczywistym wyborem będzie więc kiełbasa oraz jajka. Zmieńmy jednak formę podania na nieco oryginalniejszą. Sprawdź wielkanocną zapiekankę z biała kiełbasą, jajkiem i zielonym groszkiem - klasyka w nowoczesnej odsłonie.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 opak. makaron lubella pióra

30 g lubella mąka puszysta uniwersalna

30 g masło

500 mleko

4 łyżka chrzan krakus

400 g biała kiełbasa parzona

1 szt. cebula

150 g groszek zielony

4 szt. jajka ugotowane na twardo

150 g żółta mozzarella

1 szczyp. koperek

1 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


Ugotuj jajka na twardo.

Krok 1

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 2

Sos beszamel: Masło i mąkę podsmaż w rondelku przez ok. 3 minuty.

Krok 3

Zagotuj całość i dodaj sól, pieprz oraz chrzan.

Krok 4

Dolej mleko – ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się grudki.

Krok 5

Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

Krok 6

Jajka pokrój w ćwiartki.

Krok 7

Kiełbasę pokrój w plastry i razem z cebulą usmaż na złoty kolor.

Krok 8

Dodaj ugotowany makaron, groszek i połowę beszamelu, a następnie pokrojone w ćwiartki jajka.

Krok 9

Całość przełóż do formy do pieczenia.

Krok 10

Polej zapiekankę z góry resztą beszamelu, posyp utartym serem (zamiast żółtej mozzarelli możesz użyć sera gouda) .

Krok 11

Piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 200 st. C.

Krok 12

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1056

kcal

Białka

52

gram

Węglowodany

93

gram

Tłuszcze

49

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły