Świąteczny żurek z jajkiem

rozalia60
Świąteczny żurek z jajkiem

0

0 / 0

Tradycyjny, świąteczny żurek z jajkiem. Nie może go zabraknąć podczas wielkanocnego obiadu!

11

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

300 żurek krakus

2 szt. marchew

1 szt. korzeń pietruszki

400 g biała kiełbasa parzona

3 szt. liść laurowy

1 łyżeczka ziele angielskie

2 szcz. sól, pieprz

1.50 l woda

40 śmietana 30%

4 szt. jaja l

1 szcz. majeranek

Przygotowanie


1

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na duże kawałki.

2

Wkładamy je do garnka razem z cebulą i kiełbasą.

3

Dorzucamy tam liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz.

4

Wszystko zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez 30-40 minut.

5

W międzyczasie gotujemy jajka na twardo.

6

Warzywa i kiełbasę wyjmujemy z garnka. Kiedy kiełbasa przestygnie kroimy ją w plastry.

7

Do powstałego wywaru dodajemy koncentrat Krakus, doprawiamy majerankiem i gotujemy około 10 minut.

8

Pod koniec dodajemy śmietanę oraz pokrojoną kiełbasę.

9

Podajemy na ciepło z przekrojonym na pół jajkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły