Świąteczny żurek z jajkiem
rozalia60
Tradycyjny, świąteczny żurek z jajkiem. Nie może go zabraknąć podczas wielkanocnego obiadu!
0
0 / 0
Tradycyjny, świąteczny żurek z jajkiem. Nie może go zabraknąć podczas wielkanocnego obiadu!
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 żurek krakus
2 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
400 g biała kiełbasa parzona
3 szt. liść laurowy
1 łyżeczka ziele angielskie
2 szcz. sól, pieprz
1.50 l woda
40 śmietana 30%
4 szt. jaja l
1 szcz. majeranek
Przygotowanie
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na duże kawałki.
Wkładamy je do garnka razem z cebulą i kiełbasą.
Dorzucamy tam liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz.
Wszystko zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez 30-40 minut.
W międzyczasie gotujemy jajka na twardo.
Warzywa i kiełbasę wyjmujemy z garnka. Kiedy kiełbasa przestygnie kroimy ją w plastry.
Do powstałego wywaru dodajemy koncentrat Krakus, doprawiamy majerankiem i gotujemy około 10 minut.
Pod koniec dodajemy śmietanę oraz pokrojoną kiełbasę.
Podajemy na ciepło z przekrojonym na pół jajkiem.