Świąteczny żurek z jajkiem
Krakus
Tradycyjny, świąteczny żurek z jajkiem. Nie może go zabraknąć podczas wielkanocnego obiadu! Jego wyjątkowy smak to połączenie kwaskowatości zakwasu z białą kiełbasą, a wszystko to uzupełnia jajko na twardo. To danie idealnie komponuje się z tradycyjnym chlebem lub bułką, a aromatyczny zapach unoszący się podczas gotowania wprowadza w świąteczny nastrój.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
429
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tradycyjny, świąteczny żurek z jajkiem. Nie może go zabraknąć podczas wielkanocnego obiadu! Jego wyjątkowy smak to połączenie kwaskowatości zakwasu z białą kiełbasą, a wszystko to uzupełnia jajko na twardo. To danie idealnie komponuje się z tradycyjnym chlebem lub bułką, a aromatyczny zapach unoszący się podczas gotowania wprowadza w świąteczny nastrój.
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 żurek krakus
2 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
400 g biała kiełbasa parzona
3 szt. liść laurowy
1 łyżecz. ziele angielskie
2 szczyp. sól, pieprz
1.50 l woda
40 śmietana 30%
4 szt. jaja l
1 szczyp. majeranek
Przygotowanie
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na duże kawałki.
Wkładamy je do garnka razem z cebulą i kiełbasą.
Dorzucamy tam liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz.
Wszystko zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez 30-40 minut.
W międzyczasie gotujemy jajka na twardo.
Warzywa i kiełbasę wyjmujemy z garnka. Kiedy kiełbasa przestygnie kroimy ją w plastry.
Do powstałego wywaru dodajemy koncentrat Krakus, doprawiamy majerankiem i gotujemy około 10 minut.
Pod koniec dodajemy śmietanę oraz pokrojoną kiełbasę.
Podajemy na ciepło z przekrojonym na pół jajkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
429
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.