Świąteczny żurek z jajkiem

Krakus
Świąteczny żurek z jajkiem

0

0 / 0

Tradycyjny, świąteczny żurek z jajkiem. Nie może go zabraknąć podczas wielkanocnego obiadu! Jego wyjątkowy smak to połączenie kwaskowatości zakwasu z białą kiełbasą, a wszystko to uzupełnia jajko na twardo. To danie idealnie komponuje się z tradycyjnym chlebem lub bułką, a aromatyczny zapach unoszący się podczas gotowania wprowadza w świąteczny nastrój.

11

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

300 żurek krakus

2 szt. marchew

1 szt. korzeń pietruszki

400 g biała kiełbasa parzona

3 szt. liść laurowy

1 łyżecz. ziele angielskie

2 szczyp. sól, pieprz

1.50 l woda

40 śmietana 30%

4 szt. jaja l

1 szczyp. majeranek

Przygotowanie


1

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na duże kawałki.

2

Wkładamy je do garnka razem z cebulą i kiełbasą.

3

Dorzucamy tam liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz.

4

Wszystko zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez 30-40 minut.

5

W międzyczasie gotujemy jajka na twardo.

6

Warzywa i kiełbasę wyjmujemy z garnka. Kiedy kiełbasa przestygnie kroimy ją w plastry.

7

Do powstałego wywaru dodajemy koncentrat Krakus, doprawiamy majerankiem i gotujemy około 10 minut.

8

Pod koniec dodajemy śmietanę oraz pokrojoną kiełbasę.

9

Podajemy na ciepło z przekrojonym na pół jajkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

429

kcal

Białka

23

gram

Węglowodany

9

gram

Tłuszcze

31

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły