Schabik wielkanocny z cukinią i serem

Łowicz

Pomysł na ciekawie prezentujące się danie, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Smakuje na ciepło i na zimno. Połączenie soczystego schabu, cukinii, żółtego sera i przypraw idealnie sprawdzi się na świątecznym stole, w szczególności podczas wielkanocnego obiadu. Schab faszerowany cukinią i serem to propozycja, która z pewnością przypadnie do gustu fanom wyrazistych, ale dobrze zbalansowanych smaków.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3370
kcal
Białka
335
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
202
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
5 / 1
Pomysł na ciekawie prezentujące się danie, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Smakuje na ciepło i na zimno. Połączenie soczystego schabu, cukinii, żółtego sera i przypraw idealnie sprawdzi się na świątecznym stole, w szczególności podczas wielkanocnego obiadu. Schab faszerowany cukinią i serem to propozycja, która z pewnością przypadnie do gustu fanom wyrazistych, ale dobrze zbalansowanych smaków.
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg schab
1 szt. cukinia
1 szt. jaja kurze całe
10 plaster ser żółty
2 szt. ząbek czosnku
1 pęcz. nać pietruszki
1 szczyp. sól, pieprz
1 pęcz. świeża bazylia
1 łyżka chrzan krakus
1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
10 szt. pestki dyni
Przygotowanie
Schab nacinamy wzdłuż w 4 miejscach.
Nacięcia smarujemy koncentratem.
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i odsączamy z nadmiaru soku.
Ser kroimy na drobne paski.
Natkę pietruszki drobno siekamy.
Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.
Do cukinii dodajemy jajko, ser, natkę pietruszki, czosnek, przyprawy, chrzan i wszystko mieszamy.
Połową farszu wypełniamy nacięcia w mięsie.
Obwiązujemy nicią kuchenną i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Po tym czasie usuwamy nić, wierzch schabu obkładamy pozostałym farszem i pieczemy jeszcze około pół godziny.
Ozdabiamy listkami świeżej bazylii i pestkami dyni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3370
kcal
Białka
335
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
202
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.