Schabik wielkanocny
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
lucynazgadzaj
![Schabik wielkanocny](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974513011.jpeg&w=3840&q=75)
Pomysł na ciekawie prezentujące się danie, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Smakuje i na ciepło i na zimno. Można nim zaskoczyć każdego. Moja propozycja to SCHABIK FASZEROWANY CUKINIĄ I SEREM! Połączenie cukinii, żółtego sera i przypraw = uczta dla podniebienia!
1
5 / 1
Pomysł na ciekawie prezentujące się danie, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Smakuje i na ciepło i na zimno. Można nim zaskoczyć każdego. Moja propozycja to SCHABIK FASZEROWANY CUKINIĄ I SEREM! Połączenie cukinii, żółtego sera i przypraw = uczta dla podniebienia!
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 kg schab
1 szt. cukinia
1 szt. jaja kurze całe
10 plaster ser żółty
2 szt. ząbek czosnku
1 pęcz. nać pietruszki
1 szczyp. sól, pieprz
1 pęcz. świeża bazylia
1 łyżka chrzan krakus
1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
10 szt. pestki dyni
Przygotowanie
Schab nacinamy wzdłuż w 4 miejscach.
Nacięcia smarujemy koncentratem.
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i odsączamy z nadmiaru soku.
Ser kroimy na drobne paski.
Natkę pietruszki drobno siekamy.
Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.
Do cukinii dodajemy jajko, ser, natkę pietruszki, czosnek, przyprawy, chrzan i wszystko mieszamy.
Połową farszu wypełniamy nacięcia w mięsie.
Obwiązujemy nicią kuchenną i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Po tym czasie usuwamy nić, wierzch schabu obkładamy pozostałym farszem i pieczemy jeszcze około pół godziny.
Ozdabiamy listkami świeżej bazylii i pestkami dyni.