Schabik wielkanocny

lucynazgadzaj
Schabik wielkanocny

1

5 / 1

Pomysł na ciekawie prezentujące się danie, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Smakuje i na ciepło i na zimno. Można nim zaskoczyć każdego. Moja propozycja to SCHABIK FASZEROWANY CUKINIĄ I SEREM! Połączenie cukinii, żółtego sera i przypraw = uczta dla podniebienia!

11

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 kg schab

1 szt. cukinia

1 szt. jaja kurze całe

10 plast. ser żółty

2 szt. ząbek czosnku

1 pęcz. nać pietruszki

1 szcz. sól, pieprz

1 pęcz. świeża bazylia

1 łyżka chrzan krakus

1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

10 szt. pestki dyni

Przygotowanie


1

Schab nacinamy wzdłuż w 4 miejscach.

2

Nacięcia smarujemy koncentratem.

3

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i odsączamy z nadmiaru soku.

4

Ser kroimy na drobne paski.

5

Natkę pietruszki drobno siekamy.

6

Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.

7

Do cukinii dodajemy jajko, ser, natkę pietruszki, czosnek, przyprawy, chrzan i wszystko mieszamy.

8

Połową farszu wypełniamy nacięcia w mięsie.

9

Obwiązujemy nicią kuchenną i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

10

Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Po tym czasie usuwamy nić, wierzch schabu obkładamy pozostałym farszem i pieczemy jeszcze około pół godziny.

11

Ozdabiamy listkami świeżej bazylii i pestkami dyni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły