Schab nadziewany morelami w sosie ketchupowym

kontakt_2
Schab nadziewany morelami w sosie ketchupowym

0

0 / 0

Mięso może doskonale smakować w towarzystwie owoców! Śliwki czy żurawina to klasyka, ale co powiesz na schab z morelami? Pachnąca, aromatyczna, nadziewana morelami pieczeń będzie pasować jako danie obiadowe, nada się na kanapki lub do przekąszenia na zimno. Przed pieczeniem natrzyj ją ketchupem i cebulką, aby stała się jeszcze bardziej smakowita.

8

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg schab środkowy

500 g cebula

3 g ząbek czosnku

6 łyżka ketchup kotlin łagodny

2 łyżecz. suszony majeranek

1 łyżecz. sól

1 łyżecz. oliwa z oliwek

8 szt. suszone morele

Przygotowanie


1

W środku schabu zrobić dziurkę i nadziać morelami. Natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, oliwą i odstawić (najlepiej na noc) na minimum 1 godzinę.

2

Cebulę drobno pokroić i wymieszać z ketchupem.

3

Schab włożyć do rękawa do pieczenia, dodać cebulę z ketchupem, szczelnie zamknąć (w foli zrobić 2-3 dziurki) i dokładnie obtoczyć mięso.

4

Schab ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec 30 minut w 200 stopniach, a potem zmniejszyć temperaturę na 180 stopni i piec 1,5 godziny.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

450

kcal

Białka

63

gram

Węglowodany

27

gram

Tłuszcze

11

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły