Pierś z indyka faszerowana szpinakiem w cieście francuskim
bobson1979
Pierś z indyka faszerowana szpinakiem z nutą chrzanu idealnie sprawdzi się na uroczysty obiad. Nadziewane mięso, zwinięte w ciasto francuskie jest niezwykle soczyste i smaczne. Wypróbuj!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
664
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Pierś z indyka faszerowana szpinakiem z nutą chrzanu idealnie sprawdzi się na uroczysty obiad. Nadziewane mięso, zwinięte w ciasto francuskie jest niezwykle soczyste i smaczne. Wypróbuj!
8
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. pierś z indyka
1 opak. szpinak mrożony
2 łyżecz. chrzan tarty krakus
1 łyżecz. masło
5 dag. sól, pieprz
1 szt. jaja l
1 szt. ciasto francuskie
1 szt. jaja l
Przygotowanie
W rondelku topimy masło i wkładamy do niego szpinak. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chrzan. Dusimy na małym ogniu 5 minut, często mieszając. Na koniec dodajemy roztrzepane jajo. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy jeszcze około 3 minut.
Nacinamy pierś, tak aby utworzyć kieszonkę. Kieszonkę wypełniamy szpinakiem.
Pierś wypełnioną szpinakiem owijamy ciasno ciastem francuskim. Łączę ciasto na górze piersi. Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nastawionym na termoobieg około 1,5 godziny w temperaturze 150-170 stopni. Ciasta nie należy przykrywać.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
664
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.