Pierś z indyka faszerowana szpinakiem w cieście francuskim

bobson1979
Pierś z indyka faszerowana szpinakiem w cieście francuskim

0

5 / 1

Pierś z indyka faszerowana szpinakiem z nutą chrzanu idealnie sprawdzi się na uroczysty obiad. Nadziewane mięso, zwinięte w ciasto francuskie jest niezwykle soczyste i smaczne. Wypróbuj!

8

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. pierś z indyka

1 opak. szpinak mrożony

2 łyżeczka chrzan tarty krakus

1 łyżeczka masło

5 dek. sól, pieprz

1 szt. jaja l

1 szt. ciasto francuskie

1 szt. jaja l

Przygotowanie


1

W rondelku topimy masło i wkładamy do niego szpinak. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chrzan. Dusimy na małym ogniu 5 minut, często mieszając. Na koniec dodajemy roztrzepane jajo. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy jeszcze około 3 minut.

2

Nacinamy pierś, tak aby utworzyć kieszonkę. Kieszonkę wypełniamy szpinakiem.

3

Pierś wypełnioną szpinakiem owijamy ciasno ciastem francuskim. Łączę ciasto na górze piersi. Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nastawionym na termoobieg około 1,5 godziny w temperaturze 150-170 stopni. Ciasta nie należy przykrywać.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły