Karpatka czekoladowa w formie wieńca

decomorreno
Karpatka czekoladowa w formie wieńca

0

5 / 2

Zainspiruj się naszym przepisem na iście królewską karpatkę w nieco odświeżonej i bardziej efektownej wersji - w formie wieńca i o smaku czekoladowym. Dzięki dodatkowi kakao w cieście, karpatka zyskuje na wyrazistości i głębi smaku. W połączeniu z kremem na bazie serka mascarpone - całość nabiera kontrastu i charakteru. Udekoruj górzyste kształty karpatkowego wieńca cytrusami i obserwuj jak Twoje ciasto błyskawicznie znika z talerza. Pyszne aż się uszy trzęsą!

10

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

250 woda

125 g masło

150 g mąka pszenna tortowa lubella

10 g kakao decomorreno

5 szt. jaja

500 g mascarpone

500 śmietana 30%

100 g cukier puder

1 pusz. mandarynki w syropie

1 pusz. egzotyczne owoce

Przygotowanie


1

Masło wraz z wodą i kakao DecoMorreno włóż do garnka i zagotuj. Wsyp mąkę i ucieraj, aż powstanie gęste ciasto, które odkleja się od brzegów. Zdejmij z kuchenki i odstaw do wystudzenia.

2

Gdy ciasto przestygnie, dodawaj stopniowo wymieszane jajka i ubijaj. Następnie, podziel ciasto na 2 części.

3

Za pomocą łyżki lub worka cukierniczego - wykładaj ciasto na dwie duże blachy, wyłożone papierem do pieczenia. Na papierze możesz narysować kręgi o średnicy 23 cm. Piecz przez około 25 minut w temp. 200°C.

4

Mascarpone ubij ze śmietanką oraz cukrem pudrem. Gotowy krem podziel na 2 części (odłóż kilka łyżek na sam wierzch). Następnie, na jedną część ciasta wyłóż krem i dodaj do niego odsączoną mieszankę egzotycznych owoców. Całość przykryj drugim blatem ciasta.

5

Udekoruj wierzch pozostałym kremem i mandarynkami. Dodatkowo możesz posypać posiekanymi migdałami i listkami świeżej mięty. Ciasto włóż do lodówki lub podawaj od razu po przygotowaniu. Smacznego!

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły