Karpatka czekoladowa w formie wieńca
decomorreno
Zainspiruj się naszym przepisem na iście królewską karpatkę w nieco odświeżonej i bardziej efektownej wersji - w formie wieńca i o smaku czekoladowym. Dzięki dodatkowi kakao w cieście, karpatka zyskuje na wyrazistości i głębi smaku. W połączeniu z kremem na bazie serka mascarpone - całość nabiera kontrastu i charakteru. Udekoruj górzyste kształty karpatkowego wieńca cytrusami i obserwuj jak Twoje ciasto błyskawicznie znika z talerza. Pyszne aż się uszy trzęsą!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
353
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 2
Zainspiruj się naszym przepisem na iście królewską karpatkę w nieco odświeżonej i bardziej efektownej wersji - w formie wieńca i o smaku czekoladowym. Dzięki dodatkowi kakao w cieście, karpatka zyskuje na wyrazistości i głębi smaku. W połączeniu z kremem na bazie serka mascarpone - całość nabiera kontrastu i charakteru. Udekoruj górzyste kształty karpatkowego wieńca cytrusami i obserwuj jak Twoje ciasto błyskawicznie znika z talerza. Pyszne aż się uszy trzęsą!
10
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
250 woda
125 g masło
150 g mąka pszenna tortowa lubella
10 g kakao decomorreno
5 szt. jaja
500 g mascarpone
500 śmietana 30%
100 g cukier puder
1 puszka mandarynki w syropie
1 puszka egzotyczne owoce
Przygotowanie
Masło wraz z wodą i kakao DecoMorreno włóż do garnka i zagotuj. Wsyp mąkę i ucieraj, aż powstanie gęste ciasto, które odkleja się od brzegów. Zdejmij z kuchenki i odstaw do wystudzenia.
Gdy ciasto przestygnie, dodawaj stopniowo wymieszane jajka i ubijaj. Następnie, podziel ciasto na 2 części.
Za pomocą łyżki lub worka cukierniczego - wykładaj ciasto na dwie duże blachy, wyłożone papierem do pieczenia. Na papierze możesz narysować kręgi o średnicy 23 cm. Piecz przez około 25 minut w temp. 200°C.
Mascarpone ubij ze śmietanką oraz cukrem pudrem. Gotowy krem podziel na 2 części (odłóż kilka łyżek na sam wierzch). Następnie, na jedną część ciasta wyłóż krem i dodaj do niego odsączoną mieszankę egzotycznych owoców. Całość przykryj drugim blatem ciasta.
Udekoruj wierzch pozostałym kremem i mandarynkami. Dodatkowo możesz posypać posiekanymi migdałami i listkami świeżej mięty. Ciasto włóż do lodówki lub podawaj od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
353
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka