Błyskawiczne miniserniczki na choco spodzie
grazynnaya-gmail-com
0
4 / 3
Błyskawiczne miniserniczki. Błyskawicznie się je robi i błyskawicznie znikają z talerza. Takie poste, a takie pyszne!
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
150 g lubella mlekołaki choco kulki
1.50 łyżka kakao decomorreno
1 łyżka masło
500 g twaróg
250 g serek mascarpone
60 g budyń śmietankowy z cukrem
1 szt. cukier wanilinowy
1 szt. jaja l
3 łyżeczka sok pomarańczowy tymbark
8 łyżka dżem wiśniowy niskosłodzony łowicz
Przygotowanie
Przygotować foremkę na 12 muffinów i wypełnić ją papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Choco kulki zmiksować w malakserze (lub roztłuc np. wałkiem). Dodać kakao Decomorreno i roztopione masło. Dokładnie wymieszać (można ponownie użyć malaksera). Rozłożyć równomiernie do papilotek i delikatnie ugnieść łyżką.
Zmielony twaróg, mascarpone, budyń, cukier, cukier wanilinowy oraz sok pomarańczowy włożyć do miski i zmiksować na jednolitą masę. Dodać jajko i ponowie zmiksować do połączenia się składników.
Papilotki wyłożyć równomiernie masą serową. Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut do ścięcia się masy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Dżem krótko zagotować w garnku, co chwilę mieszając. Przetrzeć przez sito. Gorącą polewę wylewać na miniserniczki. Schłodzić w lodówce do zastygnięcia polewy. Do tych miniserniczków pasuje każdy dżem Łowicz, więc po prostu wybierz swój ulubiony smak.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Laktoza
Gluten
Jajka