Barszcz biały z grzybkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Barszcz biały z grzybkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976045525.jpeg&w=3840&q=75)
Bardzo pożywny, gęsty i aromatyczny barszcz biały. Dodaj do niego grzyby, kiełbasę, ziemniaki, jajka i grzyby a zyskasz pyszną zupę, która zaspokoi największy głód.
0
3.5 / 4
Bardzo pożywny, gęsty i aromatyczny barszcz biały. Dodaj do niego grzyby, kiełbasę, ziemniaki, jajka i grzyby a zyskasz pyszną zupę, która zaspokoi największy głód.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
4 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. sok z cytryny
2 l woda
1.50 szkl. żurek zakwas
1 szt. ząbek czosnku
5 szt. jaja kurze całe
1 szt. cebula
2 szt. ziele angielskie
1 szt. liść laurowy
4 szt. pieprz ziarnisty
1 łyżka olej słonecznikowy
5 dag. grzyby suszone
20 dag. kiełbasa biała
50 dag. ziemniaki
Przygotowanie
Grzyby namoczyć na kilka godzin, następnie ugotować i pokroić. Wodę należy zagotować z grzybami, białą kiełbasą i przyprawami (ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liść laurowy).
Następnie dodać zakwas na żur wyjmując kiełbaskę. Kiełbasę pokroić na kawałki i ponownie dodać do barszczu.
Do barszczu dodać przepuszczony przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz.
Następnie dodać podsmażoną na patelni cebulkę i jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę. Barszcz podawać z ziemniakami.