Barszcz biały z grzybkami
m7
Bardzo pożywny, gęsty i aromatyczny barszcz biały. Dodaj do niego grzyby, kiełbasę, ziemniaki, jajka i grzyby a zyskasz pyszną zupę, która zaspokoi największy głód.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
277
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.5 / 4
Bardzo pożywny, gęsty i aromatyczny barszcz biały. Dodaj do niego grzyby, kiełbasę, ziemniaki, jajka i grzyby a zyskasz pyszną zupę, która zaspokoi największy głód.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
4 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. sok z cytryny
2 l woda
1.50 szkl. żurek zakwas
1 szt. ząbek czosnku
5 szt. jaja kurze całe
1 szt. cebula
2 szt. ziele angielskie
1 szt. liść laurowy
4 szt. pieprz ziarnisty
1 łyżka olej słonecznikowy
5 dag. grzyby suszone
20 dag. kiełbasa biała
50 dag. ziemniaki
Przygotowanie
Grzyby namoczyć na kilka godzin, następnie ugotować i pokroić. Wodę należy zagotować z grzybami, białą kiełbasą i przyprawami (ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liść laurowy).
Następnie dodać zakwas na żur wyjmując kiełbaskę. Kiełbasę pokroić na kawałki i ponownie dodać do barszczu.
Do barszczu dodać przepuszczony przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz.
Następnie dodać podsmażoną na patelni cebulkę i jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę. Barszcz podawać z ziemniakami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
277
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.