Tłusty czwartek — jak obchodzić najsmaczniejszy dzień w roku

Tłusty czwartek — jak obchodzić najsmaczniejszy dzień w roku

EkspertOdKuchni

2/15/2023

ok. 4 min


Kto nie uwielbia smażonych słodkości oprószonych cukrem pudrem lub wypełnionych po brzegi soczystym nadzieniem? Szczególnie gdy w tak wyjątkowym dniu, jakim jest tłusty czwartek, nie musimy liczyć kalorii, a liczba zjedzonych pączków i faworków jest powodem do dumy. To niewątpliwie jedno z najbardziej wyczekiwanych świąt w Polsce, warto więc przyjrzeć mu się bliżej.

Skąd wziął się tłusty czwartek?

Jego historia sięga czasów pogańskich, gdzie dość hucznie i obficie świętowano koniec zimy. Co ciekawe, pierwotne słodkości, znane nam jako pączki, nie były wcale podawane w wersji słodkiej. Tłusty dzień polegał wtedy na jedzeniu ciasta chlebowego z dodatkiem smalcu i boczku. Wyrobione placki smażono w głębokim tłuszczu, a ich smak i konsystencja odbiegały od dzisiejszych przysmaków tłustego czwartku, szczególnie ze względu na brak drożdży w składzie.

Z czasem zwyczaj celebrowania tego wyjątkowego dnia szybko się upowszechnił i zyskał wielu miłośników. Tradycyjne polskie święto, gdzie królują słodkie pączki, powstało już w XVII wieku. Wówczas smażono surowe ciasto na głębokim tłuszczu, którym koniecznie musiała być słonina — klucz do sukcesu i wydobycia pełnego smaku oraz aromatu. Następnie gotowe już, przyrumienione i pulchne ciastka drożdżowe polewano miodem. Z biegiem czasu receptura pączków ulegała wielu zmianom i sukcesywnie zaczęto je nadziewać konfiturą, marmoladą, budyniem, czekoladą i innymi słodkościami.

Jakie są najczęściej spotykane potrawy na tłusty czwartek?

Dziś tłusty czwartek to przede wszystkim okazja do wspólnego świętowania i delektowania się wypiekami, szczególnie że przypada on na ostatni tydzień karnawału. W tym dniu sklepy cukiernicze, piekarnie i kawiarnie oferują smażone słodkości o różnych smakach, a wielu z nas decyduje się na własnoręczne przygotowanie przysmaków w domu.

Na stołach królują oczywiście pączki — tradycyjny i nieodłączny element tego wyjątkowego święta. To rodzaj słodkich, drożdżowych bułeczek, które smażone na głębokim tłuszczu i wypełnione słodkim nadzieniem doskonale sprawdzają się na koniec karnawału. Ich środek zależy od indywidualnych preferencji — pysznie smakują zarówno w klasycznej wersji z lukrem, jak i nadziewane masłem orzechowym.

Oprócz pączków popularne są także faworki, czyli chrusty posypane cukrem pudrem w postaci chrupiących ciasteczek z kruchego ciasta. Nie zapomnijmy także o zmodyfikowanej i nieco prostszej wersji pączków, jakimi są oponki. Najlepiej smakują zanurzone w polewie z lukru lub miodu, a w niektórych regionach podawane są z rodzynkami lub suszonymi owocami.

Przepisy na tłusty czwartek

Jeżeli jeszcze zastanawiacie się, co zrobić na tłusty czwartek, przychodzimy z odpowiedzią! Przedstawiamy proste, niezawodne przepisy, oparte o podstawowe składniki, które są dostępne w każdym sklepie. Pamiętajmy, że w tłusty czwartek można jeść bez wyrzutów sumienia, a więc smacznego! Oto nasze propozycje:

  • pączki z kakaowym nadzieniem — puszyste i delikatne pączki wypełnione kremem budyniowym, którym nie można się oprzeć. Przypadną do gustu szczególnie tym, którzy uwielbiają smak czekolady;

  • faworki — są niesamowicie kruche i lekkie w smaku. Świetnie sprawdzą się jako przekąska do herbaty lub kawy;

  • racuchy z jabłkami to tradycyjny przepis, który smakuje dokładnie tak, jak u babci. Polecany szczególnie na śniadanie, gdzie smak smażonych placuszków przypomni domowe wypieki z dzieciństwa. Racuchy z jabłkami to godny reprezentant tłustego czwartku;

  • pieczone pączki z nadzieniem czekoladowym, czyli pączki w nieco lżejszej wersji, bo nie wymagają smażenia, a użycia piekarnika. Są przepyszne i puszyste — oblane słodkim lukrem zadowolą każdego fana słodkich łakoci;

  • oponki z serem zwane przez niektórych również pączkami serowymi, chociaż charakteryzują się brakiem nadzienia. Przygotowywane są z ciasta twarogowego, które po usmażeniu doskonale uwalnia cały swój smak i aromat. Oponki są chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku — musicie tego spróbować!;

  • kakaowy lany chrust — tradycyjny wypiek, którego oryginalny kształt wydobywamy za pomocą rękawa cukierniczego. Lany chrust ma delikatny, a jednocześnie chrupiący smak, który jest doskonałą przekąską na tłusty czwartek;

  • ptysie z bitą śmietaną, czyli idealny sposób na osłodzenie tłustego czwartku. Powstają z ciasta parzonego, dzięki czemu są miękkie, puszyste i wyjątkowo pyszne. Ich środek wypełniony jest po brzegi bitą śmietaną, co zadowoli każdego łakomczucha;

  • pączki z serka homogenizowanego — wystarczą tylko 4 składniki, aby przygotować mini pączki, które są idealną przekąską w ciągu całego dnia. Ciasto na bazie serków homogenizowanych jest delikatnie wilgotne w środku, co sprawia, że nie można mu się oprzeć.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły