Sztuka carvingu
gosia78
8/9/2017
ok. 1 min
Carving, czyli tworzenie wyszukanych rzeźb z warzyw i owoców narodził
się w VII wieku w Chinach, skąd dotarł do krajów Dalekiego Wschodu.
Mistrzami tej sztuki do dnia dzisiejszego są Tajowie, którzy traktują
carving z dbałością i uznaniem, co przejawia się m.in. nauczaniem
Kae-Sa-Luk w szkołach.
Oprócz carvingu tajskiego, charakteryzującego się drobnymi nacięciami,
wyróżniamy carving chiński (wycinanki na skórkach owoców) i europejski
(wyszukane garnirowanie i ozdabianie potraw, np. makaronami lub
odpowiednio przygotowanymi skórkami owoców i warzyw).
Czy zdarzyło się Wam „jeść oczami”? Czy pięknie podane danie traktujecie
jak sztukę? Warto zaczarować gości podczas wystawnej kolacji zupą podaną
w chlebowej miseczce i sałatką owocową w wydrążonym arbuzie, a bliskiej
osobie podarować jabłko z wyciętym napisem Kocham Cię!