Sztuka carvingu

Sztuka carvingu

gosia78

8/9/2017

ok. 1 min


Carving, czyli tworzenie wyszukanych rzeźb z warzyw i owoców narodził się w VII wieku w Chinach, skąd dotarł do krajów Dalekiego Wschodu. Mistrzami tej sztuki do dnia dzisiejszego są Tajowie, którzy traktują carving z dbałością i uznaniem, co przejawia się m.in. nauczaniem Kae-Sa-Luk  w szkołach. Oprócz carvingu tajskiego, charakteryzującego się drobnymi nacięciami, wyróżniamy carving chiński (wycinanki na skórkach owoców) i europejski (wyszukane garnirowanie i ozdabianie potraw, np. makaronami lub odpowiednio przygotowanymi skórkami owoców i warzyw). Czy zdarzyło się Wam „jeść oczami”? Czy pięknie podane danie traktujecie jak sztukę? Warto zaczarować gości podczas wystawnej kolacji zupą podaną w chlebowej miseczce i sałatką owocową w wydrążonym arbuzie, a bliskiej osobie podarować jabłko z wyciętym napisem Kocham Cię!
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły