Ciasto bezglutenowe z owocami

Kakao DecoMorreno
Ciasto bezglutenowe z owocami

0

0 / 0

Jeśli szukasz pysznego ciasta bezglutenowego z owocami, które jest nie tylko smaczne, ale i szybkie w przygotowaniu, to warto wypróbować przepis na przepyszny wypiek z kakao i śliwkami! To idealne ciasto dla osób, które chcą wyeliminować gluten, bez rezygnacji z ulubionych słodkości. W środku znajdziesz słodkie, soczyste śliwki, które doskonale komponują się z intensywnym smakiem kakao. Smacznego!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 szkl. mąka owsiana

1 szkl. mąka kukurydziana

0.50 szkl. cukier trzcinowy

0.50 szkl. olej

1 łyżecz. proszek do pieczenia bezglutenowy

3 szt. jaja

550 g śliwki

4 łyżka kakao decomorreno

1 szt. cukier puder do dekoracji

Przygotowanie


1

Obie mąki wymieszaj w jednym naczyniu z proszkiem do pieczenia i kakao.

2

Jajka wbij do dużej misy i ubij z cukrem na gładką puszystą masę. Zmniejsz obroty na najniższe i ciągle miksując, wlej powoli olej, a następnie dodawaj po jednej łyżce wymieszanej mąki. Ciasto powinno być gęste.

3

Przyszykuj formę o średnicy 22 cm i wyłóż papierem do pieczenia.

4

Śliwki umyj, przetnij na pół, wyciągnij pestki i pokrój na mniejsze kawałki. 2/3 owoców wymieszaj z ciastem przy pomocy łyżki. Przygotowaną masę razem z owocami wylej do formy, pozostałe owoce ułóż na wierzchu ciasta.

5

Piecz w temperaturze 180°C przez 40-50 minut — sprawdź drewnianym patyczkiem (wykałaczką) czy ciasto się upiekło. Przed podaniem obsyp ciasto cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły