Ciasto bezglutenowe z owocami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1705395704029.png&w=3840&q=75)
Kakao DecoMorreno
![Ciasto bezglutenowe z owocami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1707918404567.jpeg&w=3840&q=75)
Jeśli szukasz pysznego ciasta bezglutenowego z owocami, które jest nie tylko smaczne, ale i szybkie w przygotowaniu, to warto wypróbować przepis na przepyszny wypiek z kakao i śliwkami! To idealne ciasto dla osób, które chcą wyeliminować gluten, bez rezygnacji z ulubionych słodkości. W środku znajdziesz słodkie, soczyste śliwki, które doskonale komponują się z intensywnym smakiem kakao. Smacznego!
0
0 / 0
Jeśli szukasz pysznego ciasta bezglutenowego z owocami, które jest nie tylko smaczne, ale i szybkie w przygotowaniu, to warto wypróbować przepis na przepyszny wypiek z kakao i śliwkami! To idealne ciasto dla osób, które chcą wyeliminować gluten, bez rezygnacji z ulubionych słodkości. W środku znajdziesz słodkie, soczyste śliwki, które doskonale komponują się z intensywnym smakiem kakao. Smacznego!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szkl. mąka owsiana
1 szkl. mąka kukurydziana
0.50 szkl. cukier trzcinowy
0.50 szkl. olej
1 łyżecz. proszek do pieczenia bezglutenowy
3 szt. jaja
550 g śliwki
4 łyżka kakao decomorreno
1 szt. cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
Obie mąki wymieszaj w jednym naczyniu z proszkiem do pieczenia i kakao.
Jajka wbij do dużej misy i ubij z cukrem na gładką puszystą masę. Zmniejsz obroty na najniższe i ciągle miksując, wlej powoli olej, a następnie dodawaj po jednej łyżce wymieszanej mąki. Ciasto powinno być gęste.
Przyszykuj formę o średnicy 22 cm i wyłóż papierem do pieczenia.
Śliwki umyj, przetnij na pół, wyciągnij pestki i pokrój na mniejsze kawałki. 2/3 owoców wymieszaj z ciastem przy pomocy łyżki. Przygotowaną masę razem z owocami wylej do formy, pozostałe owoce ułóż na wierzchu ciasta.
Piecz w temperaturze 180°C przez 40-50 minut — sprawdź drewnianym patyczkiem (wykałaczką) czy ciasto się upiekło. Przed podaniem obsyp ciasto cukrem pudrem.