Nie tylko espresso i latte — pomysły na kawę

Nie tylko espresso i latte — pomysły na kawę

EkspertOdKuchni

4/28/2023

ok. 4 min


Czy jest coś lepszego niż filiżanka kawy o poranku? Dla wielu osób to nie tylko napój pobudzający, ale także prawdziwy rytuał i sposób na zrelaksowanie się. Choć espresso i latte są najczęściej zamawianymi kawowymi klasykami, istnieje wiele innych ciekawych i smacznych sposobów na przyrządzenie tego aromatycznego napoju. Chcesz poznać więcej kawowych inspiracji? Czytaj dalej!

Kawa — wartości odżywcze

Kawa to napój, który cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Nie tylko z powodu jej orzeźwiającego smaku, ale także ze względu na korzyści zdrowotne, które oferuje. Kawa jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Do niektórych z nich należą:

  • kofeina — substancja stymulująca działanie układu nerwowego, która wpływa na pobudzenie organizmu i poprawę koncentracji. To dzięki niej kubek kawy z rana jest w stanie nas rozbudzić;

  • polifenole — antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki i mają liczne właściwości lecznicze, dzięki czemu działanie kawy przynosi pozytywne skutki dla zdrowia;

  • witaminy i minerały — w kawie występują m.in. witamina B2, B3, B5, magnez, potas i mangan.

Jakie są właściwości kawy?

Umiarkowane spożywanie kawy wpływa korzystnie nie tylko na nasze samopoczucie, ale i zdrowie. Poznaj kilka zdrowotnych właściwości kawy, które mogą mieć pozytywny wpływ na nasz organizm. Oto one:

  • ochrona przed chorobami — ziarna kawy są silnymi antyoksydantami, co zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca i niektóre choroby nowotworowe;

  • ochrona komórek skóry — polifenole zawarte w ziarnach kawy pozytywnie wpływają na stan cery i jej regenerację;

  • poprawa funkcji mózgu — kofeina zawarta w kawie może zwiększyć czujność i pobudzenie organizmu, wpłynąć na poziom serotoniny oraz poprawić zdolności intelektualne;

  • wspomaganie procesu odchudzania — kawa może pozytywnie wpłynąć na spalanie tłuszczu, a także zwiększyć tempo przemiany materii, co wpływa na utratę wagi;

  • poprawa trawienia — picie kawy działa pobudzająco na trawienie, co może przyczynić się do łagodzenia objawów związanych z zaparciami;

  • przepływ krwi — kofeina rozszerza naczynia krwionośne, co wpływa na lepsze krążenie krwi.

Czy kawa wypłukuje magnez?

Kawa rzeczywiście może wpłynąć na poziom magnezu w organizmie, jednak nie w tak negatywny sposób, jak sugerują niektórzy przeciwnicy picia kawy. Badania wykazały, że kofeina pochodząca ze zmielonych ziaren kawowca może powodować zwiększone wydalanie magnezu z moczem kilka godzin po jej spożyciu, ale utrata ta jest zazwyczaj niewielka i wynosi około 4 mg na dobę. To zaledwie ułamek dziennej dawki magnezu, która wynosi od 300 do 420 mg. W każdym razie zaleca się nie przekraczać optymalnej normy spożycia kawy. Odpowiednie ilości codziennych filiżanek kawy nie powinny mieć znaczącego wpływu na poziom magnezu w organizmie, zwłaszcza jeśli nasza dieta jest bogata w ten pierwiastek.

Sprawdzone pomysły i inspiracje na kawę

Uwielbiasz kawę, ale masz dość zwykłego espresso lub kawy z mlekiem? Poznaj kilka pomysłów na kawowe specjały, które bez problemu przygotujesz w domu. Odkryj nowe smaki i aromaty, które pozwolą Ci poczuć się jak w kawiarni bez wychodzenia z domu.

Mrożona kawa bez mleka

Szukasz sprawdzonego przepisu na mrożoną kawę bez mleka? Poznaj przepis na kawę Shakerato, która jest idealnym deserem dla osób pijących kawę — szczególnie w upalne dni. To orzeźwiający napój, który powstał we Włoszech i szybko zyskał popularność na całym świecie. Najważniejszym składnikiem Shakerato jest espresso. Do 160 ml filiżanki kawy dodajemy szklankę lodu w kostkach oraz wodę, a następnie całość wstrząsa się w shakerze, aby uzyskać charakterystyczny chłodzący efekt. Do napoju można dodać również cukier oraz kakao, które nadają mu wyjątkowy aromat. To idealna propozycja dla osób, które lubią kawę o intensywnym smaku i chętnie eksperymentują z dodatkami.

Czekoladowa kawa z mlekiem roślinnym

Jeżeli jesteś fanem czekoladowych smaków i kawowych aromatów, wegańska mokka cafe niewątpliwie przypadnie Ci do gustu. Świetnie sprawdzi się jako poranna pobudka lub popołudniowy relaks. Doskonale zastąpi kawę z mlekiem i dostarczy nam mnóstwo energii na cały dzień.

A może masz ochotę na coś równie czekoladowego, ale nieco słodszego i w wersji na zimno? Mrożona mocha jest tym, czego szukasz! To idealne połączenie kawy i kakao, które stanowi świetne źródło kofeiny, a przy tym jest wyjątkowo smaczne i kremowe. To idealny sposób na orzeźwienie podczas upałów lub jako deser na zimno po obfitym posiłku.

Kawa z syropem

Cenisz sobie smak kawy niczym z kawiarni? Poznaj przepis na zimowe latte z syropem pomarańczowym. To doskonały napój dla miłośników aromatycznej kawy i pomarańczy, które zapewni rozgrzewającą dawkę energetyzującej kofeiny oraz słodką nutę cytrusowego smaku. Przygotuj ją jeśli chcesz rozgrzać się w chłodne dni i cieszyć się unikalnym smakiem kawy w towarzystwie bliskich osób.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły