Nie marnuj pieniędzy, oszczędzaj w kuchni i bądź kreatywny – POZNAJ 3 PROSTE PRZEPISY!
lubella
2/22/2019
ok. 4 min
W kuchniach u większości z nas ciągle, niestety, marnuje się żywność, i to zupełnie bez powodu, przyznajmy się bez bicia.
Jak często zdarza się nam wyrzucić coś, co jeszcze całkiem nadawałoby się do zjedzenia, tylko dlatego, że brakuje nam pomysłu na wykorzystanie danego pro-duktu? Ile dobrych resztek ląduje w koszu, bo nie mamy pojęcia, jak inaczej je zagospodarować?
Jak ograniczyć to bezmyślne marnowanie jedzenia?
Tutaj z pomocą przychodzą trendy #NIEMARNUJ i #ZEROWASTE, zdobywające coraz większą popularność. Dzięki nim w sieci aż roi się od ciekawych, zaskakujących i banalnie prostych przepisów z użyciem tych artykułów, które najczęściej bez zastanowienia wyrzucamy: np. czerstwego pieczywa czy lekko przejrzałych owoców i warzyw. Jeżeli akurat nie macie ochoty daleko szukać, na uwielbiam.pl znajdziecie od razu kilka propozycji.
Doskonałe danie „na-winie”, czyli „co się nawinie pod rękę”
Chyba najlepszym kulinarnym „utylizatorem” jest uwielbiana przez wszystkich… pizza! Proste ciasto, na które możemy wrzucić praktycznie wszystko. Skoro ktoś wymyślił już pizzę z ananasem, bananem czy czekoladą, dlaczego my nie moglibyśmy dodać np. podsuszonej kostki sera, resztek wędliny czy choćby tej połówki pomidora, która od wczoraj czeka na zjedzenie?
Zupa ma moc!
Jakiś czas temu kupiłeś o kilka cebuli za dużo i obawiasz się, że nie zdążysz ich wykorzystać, zanim zaczną się same rozrastać? Po prostu zrób pyszną szybką zupę. Może brzmi niepozornie, ale będzie smakować wyśmienicie.
Sprawdź koniecznie tutaj.
Też zgłodnieliście?
To… łyżki w dłoń!