Pizza
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
goodfoodlover
![Pizza](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1706708505893.jpg&w=3840&q=75)
Kawałek Włoch na talerzu w niecałą godzinę! ;)
5
3.8 / 12
Kawałek Włoch na talerzu w niecałą godzinę! ;)
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
250 woda
2 szczyp. sól
1 łyżecz. cukier
45 g drożdże
500 g lubella mąka poznańska
500 g pomidor
1 szt. mozzarella
1 szt. cebula czerwona
3 łyżka oliwa z oliwek
15 dag. szynka parmeńska
Przygotowanie
Przygotuj składniki
Do miski pokrusz drożdże. Wsyp cukier i 1 łyżkę mąski. Wlej 1/2 szklanki ciepłej wody. Wymieszaj składniki i odtsaw do wyrośnięcia.
Mąkę wysyp na stolnicę. Zrób zgłębienie. Wlej wodę, oliwę i rozczyn. Wsyp sól. Wyrób gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odtsaw do wyrośnięcia na 50 minut. Ciasto podziel na porcję. Uformuj spód do pizzy.
Każdy placek posmaruj sosem pomidorowym. Ułóż pokrojoną cebulę i pomidory. Połóż kawałki mozzareli i szynki.
Pizze włóż do nagrzanego piekarnikado temp 180 stopni i piecz przez 20 minut.