Pizza

goodfoodlover
Pizza

5

3.8 / 12

Kawałek Włoch na talerzu w niecałą godzinę! ;)

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

250 woda

2 szczyp. sól

1 łyżecz. cukier

45 g drożdże

500 g lubella mąka poznańska

500 g pomidor

1 szt. mozzarella

1 szt. cebula czerwona

3 łyżka oliwa z oliwek

15 dag. szynka parmeńska

Przygotowanie


1

Przygotuj składniki

2

Do miski pokrusz drożdże. Wsyp cukier i 1 łyżkę mąski. Wlej 1/2 szklanki ciepłej wody. Wymieszaj składniki i odtsaw do wyrośnięcia.

3

Mąkę wysyp na stolnicę. Zrób zgłębienie. Wlej wodę, oliwę i rozczyn. Wsyp sól. Wyrób gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odtsaw do wyrośnięcia na 50 minut. Ciasto podziel na porcję. Uformuj spód do pizzy.

4

Każdy placek posmaruj sosem pomidorowym. Ułóż pokrojoną cebulę i pomidory. Połóż kawałki mozzareli i szynki.

5

Pizze włóż do nagrzanego piekarnikado temp 180 stopni i piecz przez 20 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2704

kcal

Białka

140

gram

Węglowodany

396

gram

Tłuszcze

62

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły