Dlaczego warto dołączyć do trendu #NIEMARNUJ ?

Dlaczego warto dołączyć do trendu #NIEMARNUJ ?

formularz

2/14/2019

ok. 5 min


Jeżeli słyszeliście już o trendzie lub, jak wolą inni, filozofii #NIEMARNUJ, to wiecie, że każdego roku w Polsce marnowanych jest kilka milionów ton żywności [1] .

Powiedzmy temu STOP! Spróbujmy kreatywnie gotować i bądźmy EKO! Od czego możemy zacząć? Od robienia z resztek świetnych, pysznych potraw!

Inspiracje? Oto coś prostego, wyrafinowanego i kreatywnego:

+ proste i obłędne grillowane bruschetty z czosnkiem i pomidorami

+ wyśmienity suflet serowy z dżemem wiśniowym z płatkami róży

+ zaskakująca wielością smak
ów szakszuka z dynią po łowicku
Nie marnując jedzenia, czyli zjadając wszystko, czego termin przydatnoś
ci się zbliża, także zyskujemy. A co dokładnie?

>
więcej miejsca w lodówce i na półkach. Wykorzystaj wszystkie produkty, których termin przydatności się zbliża. Jak? Skorzystaj z wyszukiwarki przepisów na UWIELBIAM.PL! Znajdziesz tam kilkaset inspiracji na zawartość Twojej lodówki! (-:

>
więcej kreatywności – każdy, kto zdecyduje się świadomie korzystać z jedzenia, które już zakupił, porzuci stare nawyki i rozpocznie przygodę z kuchnią kreatywną.


>
więcej oszczędności. Wyrzucanie jedzenia to wyrzucanie pieniędzy. Planując zakupy i posiłki (najlepszy jest plan kilkudniowy), zyskujemy kontrolę nad naszymi finansami!

[1] Dane Eurostatu
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły