Zwykła babka

Lubella
Zwykła babka

0

3.5 / 40

Babka to jedno z najpopularniejszych ciast — idealnie sprawdzi się na święta, rodzinne spotkania czy do popołudniowej kawy. Sekret jej wyjątkowego smaku tkwi w prostych składnikach, takich jak jajka, masło, cukier i mąka, a także odpowiednim pieczeniu, które sprawia, że babka jest puszysta i lekko krucha na zewnątrz. Można ją udekorować cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową. Babka to idealne ciasto dla miłośników tradycyjnych wypieków – prosta w przygotowaniu, a jednocześnie pełna domowego smaku.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

250 g mąka pszenna tortowa lubella

200 g cukier

4 szt. jaja

2 łyżecz. proszek do pieczenia

50 g mąka ziemniaczana

200 g masło

1 łyżecz. cukier wanilinowy

100 ml mleko

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Masło i jajka wyjmij wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.

2

W misce utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

3

Do masy maślanej dodawaj po jednym jajku, miksując po każdym, aż składniki się połączą.

4

W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól.

5

Do masy maślanej dodawaj na przemian suche składniki i mleko, miksując na niskich obrotach do uzyskania jednolitego ciasta.

6

Przełóż ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy na babkę. Piecz w nagrzanym piekarniku (góra-dół) do 180°C przez około 45-50 minut (do suchego patyczka).

7

Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw na 10 minut w formie. Następnie wyjmij na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

198

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

27

gram

Tłuszcze

9

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły