Żurek Kujawski
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
kontakt_1
![Żurek Kujawski](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974429075.jpeg&w=3840&q=75)
Jedno z wielu tradycyjnych dań na Kujawach i jedna z wielu wariacji na przyrządzenie żurku. Proste i szybkie do przygotowania danie, które rozgrzeje każde serce.
0
0 / 0
Jedno z wielu tradycyjnych dań na Kujawach i jedna z wielu wariacji na przyrządzenie żurku. Proste i szybkie do przygotowania danie, które rozgrzeje każde serce.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szt. żurek kujawski
5 szt. ziemniaki
1 szt. cebula biała
4 szt. jajko
100 g wędzona słonina
2 szt. liść laurowy
5 szt. ziele angielskie
10 szt. pieprz ziarnisty
2 łyżka majeranek
0.50 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. pieprz
2 szt. okrągły chleb
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę, a następnie zalewamy wodą.
Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu, sól, a następnie gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
W międzyczasie na rozgrzanej patelni wytapiamy słoninkę oraz przysmażamy pokrojoną białą kiełbaskę dodajemy również posiekaną cebulkę i smażymy do zeszklenia.
Gdy ziemniaki mamy już ugotowane dodajemy tam przysmażone kiełbaski, cebulkę i wlewamy żurek z butelki. Gotujemy jeszcze chwilę i doprawiamy majerankiem i pieprzem.
Tak przyrządzony żurek wlewamy do wydrążonego wcześniej chlebka, a w środek dodajemy również pokrojone w ćwiartki jajko ugotowane na twardo.