Żurek Kujawski

kontakt_1
Żurek Kujawski

0

0 / 0

Jedno z wielu tradycyjnych dań na Kujawach i jedna z wielu wariacji na przyrządzenie żurku. Proste i szybkie do przygotowania danie, które rozgrzeje każde serce.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szt. żurek kujawski

5 szt. ziemniaki

1 szt. cebula biała

4 szt. jajko

100 g wędzona słonina

2 szt. liść laurowy

5 szt. ziele angielskie

10 szt. pieprz ziarnisty

2 łyżka majeranek

0.50 łyżecz. sól

0.50 łyżecz. pieprz

2 szt. okrągły chleb

Przygotowanie


1

Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę, a następnie zalewamy wodą.

2

Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu, sól, a następnie gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.

3

W międzyczasie na rozgrzanej patelni wytapiamy słoninkę oraz przysmażamy pokrojoną białą kiełbaskę dodajemy również posiekaną cebulkę i smażymy do zeszklenia.

4

Gdy ziemniaki mamy już ugotowane dodajemy tam przysmażone kiełbaski, cebulkę i wlewamy żurek z butelki. Gotujemy jeszcze chwilę i doprawiamy majerankiem i pieprzem.

5

Tak przyrządzony żurek wlewamy do wydrążonego wcześniej chlebka, a w środek dodajemy również pokrojone w ćwiartki jajko ugotowane na twardo.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2272

kcal

Białka

60

gram

Węglowodany

356

gram

Tłuszcze

59

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły