Żur w słój i w drogę!
PaulinaMarzejan
Żur w słój i w drogę, czyli tradycja polska, która zawsze gości na moim stole, a w tym roku zawita we Włoszech. W tegoroczne Święta zostaną pomieszane 2 tradycje. Już nie mogę się doczekać tej mieszanki smakowej!
2
4.5 / 2
Żur w słój i w drogę, czyli tradycja polska, która zawsze gości na moim stole, a w tym roku zawita we Włoszech. W tegoroczne Święta zostaną pomieszane 2 tradycje. Już nie mogę się doczekać tej mieszanki smakowej!
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
300 żurek krakus
4 szt. biała kiełbasa surowa
2 l woda
2 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
4 szt. liść laurowy
5 szt. ziele angielskie
1 szt. cebula biała
20 dag. boczek wędzony
1 łyżka ziołowe ziarenka smaku
1 szczyp. sól, pieprz
50 śmietana 18%
3 łyżka majeranek
Przygotowanie
Surową białą kiełbasę, obraną marchew, pietruszkę, liście laurowe i ziele angielskie wrzucamy do garnka i zalewamy wodą.
Doprowadzamy do wrzenia po czym gotujemy około 50 minut na małym ogniu.
Na patelni podsmażamy cebulkę i boczek pokrojone w kostkę. Dorzucamy do wywaru.
Po ugotowaniu kiełbasy i warzyw wyjmujemy je z garnka. Wywar należy przecedzić przez drobne sitko.
Do wywaru dodajemy stopniowo żurek Krakusa, smakując, żeby nie przesadzić z kwasowością.
Następnie dodajemy majeranek, przyprawiamy solą, pieprzem i ziarenkami smaku. Dodajemy śmietanę i gotujemy kilka minut.
Gotujemy jajka na twardo.
Na naszym stole żur gości w towarzystwie jajek i chleba. Smacznego! Ps. Żurek najlepiej smakuje na 2 dzień, kiedy się przegryzie!