Żur w słój i w drogę!

PaulinaMarzejan
Żur w słój i w drogę!

2

4.5 / 2

Żur w słój i w drogę, czyli tradycja polska, która zawsze gości na moim stole, a w tym roku zawita we Włoszech. W tegoroczne Święta zostaną pomieszane 2 tradycje. Już nie mogę się doczekać tej mieszanki smakowej!

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

300 żurek krakus

4 szt. biała kiełbasa surowa

2 l woda

2 szt. marchew

1 szt. korzeń pietruszki

4 szt. liść laurowy

5 szt. ziele angielskie

1 szt. cebula biała

20 dag. boczek wędzony

1 łyżka ziołowe ziarenka smaku

1 szczyp. sól, pieprz

50 śmietana 18%

3 łyżka majeranek

Przygotowanie


1

Surową białą kiełbasę, obraną marchew, pietruszkę, liście laurowe i ziele angielskie wrzucamy do garnka i zalewamy wodą.

2

Doprowadzamy do wrzenia po czym gotujemy około 50 minut na małym ogniu.

3

Na patelni podsmażamy cebulkę i boczek pokrojone w kostkę. Dorzucamy do wywaru.

4

Po ugotowaniu kiełbasy i warzyw wyjmujemy je z garnka. Wywar należy przecedzić przez drobne sitko.

5

Do wywaru dodajemy stopniowo żurek Krakusa, smakując, żeby nie przesadzić z kwasowością.

6

Następnie dodajemy majeranek, przyprawiamy solą, pieprzem i ziarenkami smaku. Dodajemy śmietanę i gotujemy kilka minut.

7

Gotujemy jajka na twardo.

8

Na naszym stole żur gości w towarzystwie jajek i chleba. Smacznego! Ps. Żurek najlepiej smakuje na 2 dzień, kiedy się przegryzie!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły