Zupa szpinakowa z jajkiem

EkspertOdKuchni
Zupa szpinakowa z jajkiem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Zupa szpinakowa z jajkiem to doskonały pomysł na lekki, ale sycący posiłek. Jest bogata w witaminy, żelazo i białko — idealnie sprawdzi się dla osób dbających o zdrową dietę. Kremowa konsystencja i delikatny smak sprawiają, że doskonale rozgrzewa, co czyni ją świetnym wyborem na obiad dla całej rodziny. Życzymy smacznego!

13

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. ziemniaki

1 szt. marchew

0.50 szt. pietruszka

1 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

200 g szpinak

100 ml śmietanka 30%

100 g serek topiony śmietankowy

1 l bulion

1 szczyp. kurkuma

1 łyżka masło

4 szt. jaja

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę 1 cm x 1 cm. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w półtalarki.

W garnku rozpuścić masło. Dodać cebulę i czosnek, a następnie zeszklić.

Dodać pozostałe warzywa i chwilę przesmażyć.

Wlać bulion, dodać kurkumę, ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotować na średnim ogniu około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Do zupy dodać szpinak, śmietankę oraz serek topiony. Zamieszać i chwilę podgotować, aż serek się rozpuści.

Ugotować jajka na twardo.

Zupę podawać z jajkiem przekrojonym na pół.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły