Zupa szpinakowa z jajkiem

EkspertOdKuchni
Zupa szpinakowa z jajkiem

0

0 / 0

Zupa szpinakowa z jajkiem to doskonały pomysł na lekki, ale sycący posiłek. Jest bogata w witaminy, żelazo i białko — idealnie sprawdzi się dla osób dbających o zdrową dietę. Kremowa konsystencja i delikatny smak sprawiają, że doskonale rozgrzewa, co czyni ją świetnym wyborem na obiad dla całej rodziny. Życzymy smacznego!

13

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. ziemniaki

1 szt. marchew

0.50 szt. pietruszka

1 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

200 g szpinak

100 ml śmietanka 30%

100 g serek topiony śmietankowy

1 l bulion

1 szczyp. kurkuma

1 łyżka masło

4 szt. jaja

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę.

2

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę 1 cm x 1 cm. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w półtalarki.

3

W garnku rozpuścić masło. Dodać cebulę i czosnek, a następnie zeszklić.

4

Dodać pozostałe warzywa i chwilę przesmażyć.

5

Wlać bulion, dodać kurkumę, ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotować na średnim ogniu około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

6

Do zupy dodać szpinak, śmietankę oraz serek topiony. Zamieszać i chwilę podgotować, aż serek się rozpuści.

7

Ugotować jajka na twardo.

8

Zupę podawać z jajkiem przekrojonym na pół.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły