Zupa krem z arbuza
EkspertOdKuchni
Zupa krem z arbuza to orzeźwiający i lekki przepis idealny na letnie dni. Możesz podać ją jako przystawkę lub jako główne danie. Połączenie soczystego arbuza, nuty świeżej mięty i limonki zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Chłodnik arbuzowy możesz dowolnie modyfikować, dodając do niego ulubione przyprawy, zioła lub owoce. To świetny sposób na urozmaicenie upalnych dni, kiedy potrzebujemy ochłodzenia. Smacznego!
0
0 / 0
Zupa krem z arbuza to orzeźwiający i lekki przepis idealny na letnie dni. Możesz podać ją jako przystawkę lub jako główne danie. Połączenie soczystego arbuza, nuty świeżej mięty i limonki zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Chłodnik arbuzowy możesz dowolnie modyfikować, dodając do niego ulubione przyprawy, zioła lub owoce. To świetny sposób na urozmaicenie upalnych dni, kiedy potrzebujemy ochłodzenia. Smacznego!
7
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
800 g arbuz
1 szt. ogórek
0.50 szt. cebula mała
2 łyżka sok z limonki
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
10 szt. liście świeżej mięty
0.50 szkl. jogurt naturalny
Przygotowanie
Obierz ogórka, cebulę i czosnek, a następnie pokrój wszystko na mniejsze kawałki.
Włóż arbuza, ogórek, cebulę, czosnek, sok z limonki i listki mięty do blendera. Mieszaj, aż składniki staną się jednolitą konsystencją.
Dodaj jogurt naturalny i kontynuuj mieszanie do momentu, aż zupa będzie gładka i kremowa.
Przelej zupę do miski i dopraw solą i pieprzem według własnego smaku. W razie potrzeby dodaj więcej soku z limonki lub mięty.
Schłódź zupę w lodówce przez co najmniej godzinę przed podaniem, aby uzyskać idealną temperaturę.
Przed podaniem udekoruj ją ulubionymi owocami lub liśćmi mięty.