Zupa krem z arbuza

EkspertOdKuchni
Zupa krem z arbuza

0

0 / 0

Zupa krem z arbuza to orzeźwiający i lekki przepis idealny na letnie dni. Możesz podać ją jako przystawkę lub jako główne danie. Połączenie soczystego arbuza, nuty świeżej mięty i limonki zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Chłodnik arbuzowy możesz dowolnie modyfikować, dodając do niego ulubione przyprawy, zioła lub owoce. To świetny sposób na urozmaicenie upalnych dni, kiedy potrzebujemy ochłodzenia. Smacznego!

7

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

800 g arbuz

1 szt. ogórek

0.50 szt. cebula mała

2 łyżka sok z limonki

1 szczyp. pieprz, sól do smaku

10 szt. liście świeżej mięty

0.50 szkl. jogurt naturalny

Przygotowanie


1

Obierz ogórka, cebulę i czosnek, a następnie pokrój wszystko na mniejsze kawałki.

2

Włóż arbuza, ogórek, cebulę, czosnek, sok z limonki i listki mięty do blendera. Mieszaj, aż składniki staną się jednolitą konsystencją.

3

Dodaj jogurt naturalny i kontynuuj mieszanie do momentu, aż zupa będzie gładka i kremowa.

4

Przelej zupę do miski i dopraw solą i pieprzem według własnego smaku. W razie potrzeby dodaj więcej soku z limonki lub mięty.

5

Schłódź zupę w lodówce przez co najmniej godzinę przed podaniem, aby uzyskać idealną temperaturę.

6

Przed podaniem udekoruj ją ulubionymi owocami lub liśćmi mięty.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

100

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

19

gram

Tłuszcze

1

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły