Zupa czosnkowa

m7

Zupa czosnkowa to aromatyczne i rozgrzewające danie, idealne na chłodniejsze dni lub jako naturalne wsparcie odporności. Jej bazą są świeże ząbki czosnku, cebula i ziemniaki, co nadaje jej wyjątkowy smak i kremową konsystencję. Prosta w przygotowaniu, zupa czosnkowa jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa – zawiera naturalne antybiotyki, wspiera trawienie i działa przeciwzapalnie. Najlepiej smakuje z grzankami, ale można ją również serwować samodzielnie lub z tartym serem. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
309
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zupa czosnkowa to aromatyczne i rozgrzewające danie, idealne na chłodniejsze dni lub jako naturalne wsparcie odporności. Jej bazą są świeże ząbki czosnku, cebula i ziemniaki, co nadaje jej wyjątkowy smak i kremową konsystencję. Prosta w przygotowaniu, zupa czosnkowa jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa – zawiera naturalne antybiotyki, wspiera trawienie i działa przeciwzapalnie. Najlepiej smakuje z grzankami, ale można ją również serwować samodzielnie lub z tartym serem. Smacznego!
9
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
10 szt. ząbki czosnku
1 szt. cebula
1 l bulion warzywny
2 łyżka masło
1 łyżka oliwa z oliwek
2 szt. ziemniaki
100 ml śmietanka 30%
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
0.50 łyżecz. majeranek
Przygotowanie
Czosnek obierz i pokrój w plasterki (lub rozgnieć). Cebulę posiekaj drobno, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
W dużym garnku rozgrzej masło z oliwą. Wrzuć cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1–2 minuty na małym ogniu (uważaj, by go nie przypalić – będzie gorzki).
Dodaj pokrojone ziemniaki, zalej bulionem i gotuj na średnim ogniu ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Zdejmij garnek z ognia i zblenduj zupę na gładki krem. Dodaj śmietankę, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Podgrzej ponownie, nie dopuszczając do wrzenia.
Zupę serwuj gorącą — najlepiej z grzankami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
309
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.