Zupa chrzanowo-ziemniaczana z pesto

Krakus
Zupa chrzanowo-ziemniaczana z pesto

0

0 / 0

Zupa chrzanowo-ziemniaczana z pesto to idealny wybór na obiad w chłodniejszy dzień – syci, rozgrzewa i można ją łatwo przygotować z ogólnodostępnych składników. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i jako przystawka na spotkaniu z rodziną czy znajomymi. Połączenie wyrazistej zupy krem z chrupiącymi ziemniaczkami i domowym pesto bazyliowym z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy lubią tradycyjne smaki w nowym wydaniu. Smacznego!

14

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g ziemniaki

1 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

1 l bulion drobiowy

150 ml mleko

2 łyżka chrzan krakus

Chrupiące ziemniaczki

200 g ziemniaki

2 łyżka oliwa

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Pesto

30 g świeża bazylia

20 g natka pietruszki

1 szt. ząbki czosnku

30 g parmezan tarty

30 g orzechy nerkowca

Przygotowanie


1

Ziemniaki na zupę obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

2

W dużym garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy, zeszklij cebulę z czosnkiem, a następnie dodaj ziemniaki i zalej gorącym bulionem. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.

3

Wlej mleko, dodaj chrzan, dopraw solą i pieprzem, a następnie całość zmiksuj na gładki krem. Utrzymuj ciepło na bardzo małym ogniu.

4

Obierz i pokrój drugą porcję ziemniaków w drobną kostkę, skrop oliwą, posól i rozłóż na blaszce. Piecz w 200°C przez 15–20 min, aż będą rumiane i chrupiące.

5

Składniki na pesto umieść w misce małego malaksera.

6

Zmiksuj pesto, aż składniki się rozdrobnią.

7

Rozlej gorący krem chrzanowy do misek. Na wierzchu ułóż porcję rumianych kosteczek ziemniaczanych i dodaj łyżkę pesto.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły