Zupa chrzanowo-ziemniaczana z pesto

Krakus

Zupa chrzanowo-ziemniaczana z pesto to idealny wybór na obiad w chłodniejszy dzień – syci, rozgrzewa i można ją łatwo przygotować z ogólnodostępnych składników. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i jako przystawka na spotkaniu z rodziną czy znajomymi. Połączenie wyrazistej zupy krem z chrupiącymi ziemniaczkami i domowym pesto bazyliowym z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy lubią tradycyjne smaki w nowym wydaniu. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zupa chrzanowo-ziemniaczana z pesto to idealny wybór na obiad w chłodniejszy dzień – syci, rozgrzewa i można ją łatwo przygotować z ogólnodostępnych składników. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i jako przystawka na spotkaniu z rodziną czy znajomymi. Połączenie wyrazistej zupy krem z chrupiącymi ziemniaczkami i domowym pesto bazyliowym z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy lubią tradycyjne smaki w nowym wydaniu. Smacznego!
14
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g ziemniaki
1 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku
1 l bulion drobiowy
150 ml mleko
2 łyżka chrzan krakus
Chrupiące ziemniaczki
200 g ziemniaki
2 łyżka oliwa
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Pesto
30 g świeża bazylia
20 g natka pietruszki
1 szt. ząbki czosnku
30 g parmezan tarty
30 g orzechy nerkowca
Przygotowanie
Ziemniaki na zupę obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
W dużym garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy, zeszklij cebulę z czosnkiem, a następnie dodaj ziemniaki i zalej gorącym bulionem. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
Wlej mleko, dodaj chrzan, dopraw solą i pieprzem, a następnie całość zmiksuj na gładki krem. Utrzymuj ciepło na bardzo małym ogniu.
Obierz i pokrój drugą porcję ziemniaków w drobną kostkę, skrop oliwą, posól i rozłóż na blaszce. Piecz w 200°C przez 15–20 min, aż będą rumiane i chrupiące.
Składniki na pesto umieść w misce małego malaksera.
Zmiksuj pesto, aż składniki się rozdrobnią.
Rozlej gorący krem chrzanowy do misek. Na wierzchu ułóż porcję rumianych kosteczek ziemniaczanych i dodaj łyżkę pesto.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.