Zupa chrzanowa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
MilenaTonak-Choly
![Zupa chrzanowa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974608432.jpeg&w=3840&q=75)
Alternatywa dla żurku i barszczu białego: kremowa zupa chrzanowa z dodatkiem kiełbasy, boczku i jajka.
1
0 / 0
Alternatywa dla żurku i barszczu białego: kremowa zupa chrzanowa z dodatkiem kiełbasy, boczku i jajka.
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szczyp. sól, pieprz
2 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szt. śmietana 12%
1 łyżka olej
3 łyżka chrzan krakus
0.50 szt. seler korzeń
3 szt. ziemniaki
2 szt. korzeń pietruszki
2 szt. ziele angielskie
1 szt. liść laurowy
1 szt. por
1.50 l woda
2 szt. kiełbasa
100 g boczek wędzony
4 szt. jajko
Przygotowanie
Pokroić warzywa w kostkę i poddusić na łyżce oleju, po czym zalać wodą. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować do miękkości.
Wyciągnąć liść laurowy i ziele angielskie. Zblendować warzywa. Dodać do smaku soli i pieprzu, a także szczyptę gałki muszkatołowej. Opcjonalnie śmietankę 12%. Zagotować, po czym dodać 3 łyżki chrzanu Krakus. Jeśli zupa jest za mało ostra można zwiększyć ilość chrzanu.
Podsmażyć na suchej patelni pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę pokrojoną w plasterki. Ugotować jajka.
Podawać zupę dodając do każdej porcji 1 ugotowane jajko oraz boczek i kiełbasę.