Zupa chrzanowa

MilenaTonak-Choly
Zupa chrzanowa

1

0 / 0

Alternatywa dla żurku i barszczu białego: kremowa zupa chrzanowa z dodatkiem kiełbasy, boczku i jajka.

15

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szcz. sól, pieprz

2 szcz. gałka muszkatołowa

1 szt. śmietana 12%

1 łyżka olej

3 łyżka chrzan krakus

0.50 szt. seler korzeń

3 szt. ziemniaki

2 szt. korzeń pietruszki

2 szt. ziele angielskie

1 szt. liść laurowy

1 szt. por

1.50 l woda

2 szt. kiełbasa

100 g boczek wędzony

4 szt. jajko

Przygotowanie


1

Pokroić warzywa w kostkę i poddusić na łyżce oleju, po czym zalać wodą. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować do miękkości.

2

Wyciągnąć liść laurowy i ziele angielskie. Zblendować warzywa. Dodać do smaku soli i pieprzu, a także szczyptę gałki muszkatołowej. Opcjonalnie śmietankę 12%. Zagotować, po czym dodać 3 łyżki chrzanu Krakus. Jeśli zupa jest za mało ostra można zwiększyć ilość chrzanu.

3

Podsmażyć na suchej patelni pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę pokrojoną w plasterki. Ugotować jajka.

4

Podawać zupę dodając do każdej porcji 1 ugotowane jajko oraz boczek i kiełbasę.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły