Zupa chrzanowa
MilenaTonak-Choly
Alternatywa dla żurku i barszczu białego: kremowa zupa chrzanowa z dodatkiem kiełbasy, boczku i jajka.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
633
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
71
gram
Tłuszcze
43
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Alternatywa dla żurku i barszczu białego: kremowa zupa chrzanowa z dodatkiem kiełbasy, boczku i jajka.
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szczyp. sól, pieprz
2 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szt. śmietana 12%
1 łyżka olej
3 łyżka chrzan krakus
0.50 szt. seler korzeń
3 szt. ziemniaki
2 szt. korzeń pietruszki
2 szt. ziele angielskie
1 szt. liść laurowy
1 szt. por
1.50 l woda
2 szt. kiełbasa
100 g boczek wędzony
4 szt. jajko
Przygotowanie
Pokroić warzywa w kostkę i poddusić na łyżce oleju, po czym zalać wodą. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować do miękkości.
Wyciągnąć liść laurowy i ziele angielskie. Zblendować warzywa. Dodać do smaku soli i pieprzu, a także szczyptę gałki muszkatołowej. Opcjonalnie śmietankę 12%. Zagotować, po czym dodać 3 łyżki chrzanu Krakus. Jeśli zupa jest za mało ostra można zwiększyć ilość chrzanu.
Podsmażyć na suchej patelni pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę pokrojoną w plasterki. Ugotować jajka.
Podawać zupę dodając do każdej porcji 1 ugotowane jajko oraz boczek i kiełbasę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
633
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
71
gram
Tłuszcze
43
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.