Zuccotto al limone

EkspertOdKuchni
Zuccotto al limone

0

0 / 0

Zuccotto al limone to włoski deser o cytrusowym smaku, który łączy w sobie biszkopty i aksamitny krem. To doskonała propozycja dla miłośników cytrynowych słodkości. Całość jest w kształcie kopuły i jest wyjątkowo orzeźwiająca. Idealnie sprawdzi się na letni poczęstunek lub deser na specjalne okazje.

6

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

500 ml śmietanka 30%

250 g mascarpone

2 szt. cytryna

150 g cukier puder

150 ml woda

300 g biszkopty podłużne

Przygotowanie


1

W misce ubijamy mikserem śmietankę ze 100 g cukru pudru. Dodajemy otartą skórkę z dwóch cytryn, sok z jednej cytryny oraz mascarpone. Miksujemy krótko na średnich obrotach.

2

Miskę o średnicy ok. 18 cm wykładamy folią spożywczą.

3

W wodzie rozpuszczamy cukier puder i mieszamy z sokiem z jednej cytryny.

4

Maczamy biszkopty z obu stron, aby stały się plastyczne.

5

Wykładamy całe wnętrze miski namoczonymi biszkoptami (jedna warstwa), następnie przekładamy wcześniej przygotowaną masą, wyrównujemy i pokrywamy wierzch pozostałymi biszkoptami (nie trzeba ich namaczać).

6

Miskę z zuccotto zabezpieczyć folią spożywczą i wstawić do chłodzenia na 3 godziny do lodówki.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły