Zuccotto al limone
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Zuccotto al limone](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1706690162896.jpg&w=3840&q=75)
Zuccotto al limone to włoski deser o cytrusowym smaku, który łączy w sobie biszkopty i aksamitny krem. To doskonała propozycja dla miłośników cytrynowych słodkości. Całość jest w kształcie kopuły i jest wyjątkowo orzeźwiająca. Idealnie sprawdzi się na letni poczęstunek lub deser na specjalne okazje.
0
0 / 0
Zuccotto al limone to włoski deser o cytrusowym smaku, który łączy w sobie biszkopty i aksamitny krem. To doskonała propozycja dla miłośników cytrynowych słodkości. Całość jest w kształcie kopuły i jest wyjątkowo orzeźwiająca. Idealnie sprawdzi się na letni poczęstunek lub deser na specjalne okazje.
6
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
500 ml śmietanka 30%
250 g mascarpone
2 szt. cytryna
150 g cukier puder
150 ml woda
300 g biszkopty podłużne
Przygotowanie
W misce ubijamy mikserem śmietankę ze 100 g cukru pudru. Dodajemy otartą skórkę z dwóch cytryn, sok z jednej cytryny oraz mascarpone. Miksujemy krótko na średnich obrotach.
Miskę o średnicy ok. 18 cm wykładamy folią spożywczą.
W wodzie rozpuszczamy cukier puder i mieszamy z sokiem z jednej cytryny.
Maczamy biszkopty z obu stron, aby stały się plastyczne.
Wykładamy całe wnętrze miski namoczonymi biszkoptami (jedna warstwa), następnie przekładamy wcześniej przygotowaną masą, wyrównujemy i pokrywamy wierzch pozostałymi biszkoptami (nie trzeba ich namaczać).
Miskę z zuccotto zabezpieczyć folią spożywczą i wstawić do chłodzenia na 3 godziny do lodówki.