Ziemniaczki ziołowe z grilla
m7
Doskonale smakują same, albo z dodatkiem karkóweczki z sałatką grecką. Najlepsze przyrumienione, obficie obsypane ziołami oraz przyprawą do ziemniaków. Bardzo fajne smakują z maślanką lub kefirem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
204
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Doskonale smakują same, albo z dodatkiem karkóweczki z sałatką grecką. Najlepsze przyrumienione, obficie obsypane ziołami oraz przyprawą do ziemniaków. Bardzo fajne smakują z maślanką lub kefirem.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki
1 szczyp. pieprz
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. papryka czerwona słodka
1 łyżecz. zioła
1 łyżecz. papryka ostra
2 łyżka oliwa
1 łyżka przyprawa do dań z ziemniaków
Przygotowanie
Ziemniaki umyć, obrać. Ugotować na półmiękko w osolonej wodzie.
Ostudzone, pokroić w plastry. Ułozyć na aluminiowych tackach lub w naczyniu żaroodpornym.
Polać kilkoma kapkami oliwy, posypać przyprawą do ziemniaków, pieprzem, solą (delikatnie, bo gotowały się w osolonej wodzie), papryką oraz ulubionymi ziołami.
Tacki ustawić na grillu, przykryć wierzch kawałkiem folii, zostawić na ok. 1 godzinkę, aby ziemniaczki ładnie się zarumieniły. Jeśli korzystamy z naczynia żaroodpornego, ziemniaki pieczemy wtedy w piekarniku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
204
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.