Ziemniaczki ziołowe z grilla
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ziemniaczki ziołowe z grilla](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974354306.jpeg&w=3840&q=75)
Doskonale smakują same, albo z dodatkiem karkóweczki z sałatką grecką. Najlepsze przyrumienione, obficie obsypane ziołami oraz przyprawą do ziemniaków. Bardzo fajne smakują z maślanką lub kefirem.
1
0 / 0
Doskonale smakują same, albo z dodatkiem karkóweczki z sałatką grecką. Najlepsze przyrumienione, obficie obsypane ziołami oraz przyprawą do ziemniaków. Bardzo fajne smakują z maślanką lub kefirem.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki
1 szczyp. pieprz
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. papryka czerwona słodka
1 łyżecz. zioła
1 łyżecz. papryka ostra
2 łyżka oliwa
1 łyżka przyprawa do dań z ziemniaków
Przygotowanie
Ziemniaki umyć, obrać. Ugotować na półmiękko w osolonej wodzie.
Ostudzone, pokroić w plastry. Ułozyć na aluminiowych tackach lub w naczyniu żaroodpornym.
Polać kilkoma kapkami oliwy, posypać przyprawą do ziemniaków, pieprzem, solą (delikatnie, bo gotowały się w osolonej wodzie), papryką oraz ulubionymi ziołami.
Tacki ustawić na grillu, przykryć wierzch kawałkiem folii, zostawić na ok. 1 godzinkę, aby ziemniaczki ładnie się zarumieniły. Jeśli korzystamy z naczynia żaroodpornego, ziemniaki pieczemy wtedy w piekarniku.