Ziemniaczki ziołowe z grilla

m7
Ziemniaczki ziołowe z grilla

1

0 / 0

Doskonale smakują same, albo z dodatkiem karkóweczki z sałatką grecką. Najlepsze przyrumienione, obficie obsypane ziołami oraz przyprawą do ziemniaków. Bardzo fajne smakują z maślanką lub kefirem.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 kg ziemniaki

1 szczyp. pieprz

1 łyżecz. sól

1 łyżecz. papryka czerwona słodka

1 łyżecz. zioła

1 łyżecz. papryka ostra

2 łyżka oliwa

1 łyżka przyprawa do dań z ziemniaków

Przygotowanie


1

Ziemniaki umyć, obrać. Ugotować na półmiękko w osolonej wodzie.

2

Ostudzone, pokroić w plastry. Ułozyć na aluminiowych tackach lub w naczyniu żaroodpornym.

3

Polać kilkoma kapkami oliwy, posypać przyprawą do ziemniaków, pieprzem, solą (delikatnie, bo gotowały się w osolonej wodzie), papryką oraz ulubionymi ziołami.

4

Tacki ustawić na grillu, przykryć wierzch kawałkiem folii, zostawić na ok. 1 godzinkę, aby ziemniaczki ładnie się zarumieniły. Jeśli korzystamy z naczynia żaroodpornego, ziemniaki pieczemy wtedy w piekarniku.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły