Ziemniaczana zupa wiosenna

magdaocheduszko
Ziemniaczana zupa wiosenna

0

0 / 0

Coś zamiast klasycznego żurku, czyli ziemniaczana zupa krem pachnąca wiosną i świętami Wielkanocnymi.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

3 łyżka posiekany koperek

4 szt. ziemniaki

2 szt. por

2 szt. cebula

0.50 szkl. żurek krakus

0.50 szkl. mrożony zielony groszek

3 łyżka posiekany szczypiorek

3 szkl. bulion warzywny krakus

1 łyżka masło klarowane

Przygotowanie


1

Odciąć zielone części pora. Białe pokroić w pióra. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w garnku razem z porem na łyżce masła przez około 5 minut.

2

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka i zalać bulionem. Gotować 15 minut i dodać groszek. Gotować jeszcze 5 minut.

3

Wlać żurek i dodać 2 łyżki posiekanego szczypiorku. Gotować kolejne 5 minut. Dodać koperek i wszystko zblendować na gładki krem.

4

Chleb pokroić w kostkę i podpiec na suchej patelni. Zupę rozlać do misek, nałożyć porcję grzanek i udekorować pozostałym szczypiorkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

148

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

28

gram

Tłuszcze

2

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły