Ziemniaczana zupa wiosenna
magdaocheduszko
Coś zamiast klasycznego żurku, czyli ziemniaczana zupa krem pachnąca wiosną i świętami Wielkanocnymi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
148
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Coś zamiast klasycznego żurku, czyli ziemniaczana zupa krem pachnąca wiosną i świętami Wielkanocnymi.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
3 łyżka posiekany koperek
4 szt. ziemniaki
2 szt. por
2 szt. cebula
0.50 szkl. żurek krakus
0.50 szkl. mrożony zielony groszek
3 łyżka posiekany szczypiorek
3 szkl. bulion warzywny krakus
1 łyżka masło klarowane
Przygotowanie
Odciąć zielone części pora. Białe pokroić w pióra. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w garnku razem z porem na łyżce masła przez około 5 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka i zalać bulionem. Gotować 15 minut i dodać groszek. Gotować jeszcze 5 minut.
Wlać żurek i dodać 2 łyżki posiekanego szczypiorku. Gotować kolejne 5 minut. Dodać koperek i wszystko zblendować na gładki krem.
Chleb pokroić w kostkę i podpiec na suchej patelni. Zupę rozlać do misek, nałożyć porcję grzanek i udekorować pozostałym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
148
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.