Zielony chleb szpinakowy
Lubella
Zielony chleb szpinakowy to pieczywo, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Idealnie sprawdzi się na śniadanie w towarzystwie masła, dżemu, twarożku lub innego ulubionego smarowidła. Jest pożywny, zdrowy i wyjątkowo smaczny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1556
kcal
Białka
50
gram
Węglowodany
217
gram
Tłuszcze
52
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zielony chleb szpinakowy to pieczywo, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Idealnie sprawdzi się na śniadanie w towarzystwie masła, dżemu, twarożku lub innego ulubionego smarowidła. Jest pożywny, zdrowy i wyjątkowo smaczny.
10
Składniki
240 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
100 g mąka pełnoziarnista lubella pełne ziarno
450 g mąka pszenna lubella
170 g szpinak świeży
1 szt. jajko
1 łyżka drożdże instant
70 g nasiona słonecznika
60 g masło
240 ml mleko
2 łyżecz. sól
1 łyżecz. cukier
Przygotowanie
Szpinak umyj, osusz i wrzuć do kielicha blendera.
Dodaj jajko, mleko, miękkie masło, cukier i sól. Całość dokładnie zblenduj na jednolitą konsystencję.
W misce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, suche drożdże i nasiona słonecznika. Całość wrzuć do masy szpinakowej i zagnieć na gładkie ciasto (początkowo będzie się kleić, ale po około 10 minutach składniki zaczną się łączyć).
Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw do wyrośnięcia na minimum godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat kuchenny i podziel na dwie części. Każdą z nich lekko rozwałkuj na kształt prostokąta i zwiń w rulon. Przełóż ciasta do natłuszczonych foremek do pieczenia chleba.
Odstaw ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
Piecz w 180°C przez około 50 minut, aż wierzch będzie złocisty.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1556
kcal
Białka
50
gram
Węglowodany
217
gram
Tłuszcze
52
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.