Zielony chleb szpinakowy

Lubella
Zielony chleb szpinakowy

0

0 / 0

Zielony chleb szpinakowy to pieczywo, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Idealnie sprawdzi się na śniadanie w towarzystwie masła, dżemu, twarożku lub innego ulubionego smarowidła. Jest pożywny, zdrowy i wyjątkowo smaczny.

10

Składniki

240 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

100 g mąka pełnoziarnista lubella pełne ziarno

450 g mąka pszenna lubella

170 g szpinak świeży

1 szt. jajko

1 łyżka drożdże instant

70 g nasiona słonecznika

60 g masło

240 ml mleko

2 łyżecz. sól

1 łyżecz. cukier

Przygotowanie


1

Szpinak umyj, osusz i wrzuć do kielicha blendera.

2

Dodaj jajko, mleko, miękkie masło, cukier i sól. Całość dokładnie zblenduj na jednolitą konsystencję.

3

W misce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, suche drożdże i nasiona słonecznika. Całość wrzuć do masy szpinakowej i zagnieć na gładkie ciasto (początkowo będzie się kleić, ale po około 10 minutach składniki zaczną się łączyć).

4

Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw do wyrośnięcia na minimum godzinę.

5

Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat kuchenny i podziel na dwie części. Każdą z nich lekko rozwałkuj na kształt prostokąta i zwiń w rulon. Przełóż ciasta do natłuszczonych foremek do pieczenia chleba.

6

Odstaw ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.

7

Piecz w 180°C przez około 50 minut, aż wierzch będzie złocisty.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1556

kcal

Białka

50

gram

Węglowodany

217

gram

Tłuszcze

52

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły