Zębacz w sosie mango z batatami
mysza75
Ryba nie musi być nudna bo podać ją można z różnymi sosami. Skusiłam się na sos mango bo go uwielbiam, do tego szybko się robi i jest pyszny. Idealną bazą do zrobienia sosu mango jest sos jasny uniwersalny Łowicz. Sos sam w sobie jest fajny, gęsty, zawiera już przyprawy i skraca nam czas gotowania. Na jego bazie możemy robić różne smakowe sosy, albo podać go w wersji oryginalnej. Zębacza podałam z batatami, które do sosu Łowicz idealnie pasują.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
746
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
74
gram
Tłuszcze
45
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ryba nie musi być nudna bo podać ją można z różnymi sosami. Skusiłam się na sos mango bo go uwielbiam, do tego szybko się robi i jest pyszny. Idealną bazą do zrobienia sosu mango jest sos jasny uniwersalny Łowicz. Sos sam w sobie jest fajny, gęsty, zawiera już przyprawy i skraca nam czas gotowania. Na jego bazie możemy robić różne smakowe sosy, albo podać go w wersji oryginalnej. Zębacza podałam z batatami, które do sosu Łowicz idealnie pasują.
18
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szt. mango
1 szt. cebula
50 wino białe wytrawne
150 g sos uniwersalny jasny łowicz
1 szt. papryczka ostra chili
1 szczyp. sól, pieprz
50 dag. zębacz
2 szt. batat
1 szczyp. przyprawa do ryb
0.50 łyżecz. tymianek
2 łodyga estragon
2 łodyga listki szałwii
0.50 łyżecz. oregano
0.50 łyżecz. bazylia
0.50 łyżecz. suszone oregano
1 szczyp. sól, pieprz
1 łyżka masło
5 łyżka olej
Przygotowanie
Rybę kroję na kawałki, posypuje solą, pieprzem, przyprawą do ryb, posiekaną szałwią, estragonem i oregano. Odstawiam na 30 minut do lodówki. Rybę przekładam do naczynia do zapiekania, układam po kawałku masła.
Bataty obieram, kroję w paski, przekładam do miski. Dodaję sól, pieprz, bazylię, oregano, tymianek, wlewam kilka łyżek oleju. Mieszam w misce, i przekładam na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni i wstawiam blaszkę z batatami na 20 minut.
Po wyjęciu batatów wstawiam rybę, piekarnik zmniejszam na temp 170 stopni i piekę około 20 minut. To zależy od tego jak gruba jest ryba.
Sos: Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju. Wlewam wino i redukuje. Dodaje obrane i pokrojone mango. Kawałek owocu zostawiam do dekoracji. Dusze na wolnym ogniu około 3 minuty. Miksuję blenderem, dodaję sos jasny, doprawiam solą, pieprzem i papryczką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
746
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
74
gram
Tłuszcze
45
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.