Zębacz w sosie mango z batatami

mysza75
Zębacz w sosie mango z batatami

0

0 / 0

Ryba nie musi być nudna bo podać ją można z różnymi sosami. Skusiłam się na sos mango bo go uwielbiam, do tego szybko się robi i jest pyszny. Idealną bazą do zrobienia sosu mango jest sos jasny uniwersalny Łowicz. Sos sam w sobie jest fajny, gęsty, zawiera już przyprawy i skraca nam czas gotowania. Na jego bazie możemy robić różne smakowe sosy, albo podać go w wersji oryginalnej. Zębacza podałam z batatami, które do sosu Łowicz idealnie pasują.

18

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szt. mango

1 szt. cebula

50 wino białe wytrawne

150 g sos uniwersalny jasny łowicz

1 szt. papryczka ostra chili

1 szcz. sól, pieprz

50 dek. zębacz

2 szt. batat

1 szcz. przyprawa do ryb

0.50 łyżeczka tymianek

2 łod. estragon

2 łod. listki szałwii

0.50 łyżeczka oregano

0.50 łyżeczka bazylia

0.50 łyżeczka suszone oregano

1 szcz. sól, pieprz

1 łyżka masło

5 łyżka olej

Przygotowanie


1

Rybę kroję na kawałki, posypuje solą, pieprzem, przyprawą do ryb, posiekaną szałwią, estragonem i oregano. Odstawiam na 30 minut do lodówki. Rybę przekładam do naczynia do zapiekania, układam po kawałku masła.

2

Bataty obieram, kroję w paski, przekładam do miski. Dodaję sól, pieprz, bazylię, oregano, tymianek, wlewam kilka łyżek oleju. Mieszam w misce, i przekładam na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni i wstawiam blaszkę z batatami na 20 minut.

3

Po wyjęciu batatów wstawiam rybę, piekarnik zmniejszam na temp 170 stopni i piekę około 20 minut. To zależy od tego jak gruba jest ryba.

4

Sos: Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju. Wlewam wino i redukuje. Dodaje obrane i pokrojone mango. Kawałek owocu zostawiam do dekoracji. Dusze na wolnym ogniu około 3 minuty. Miksuję blenderem, dodaję sos jasny, doprawiam solą, pieprzem i papryczką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły