Zapiekany ser z dżemem i ciastem francuskim

maspexdigital
Zapiekany ser z dżemem i ciastem francuskim

0

0 / 0

Bardzo przystępny i ciekawy pomysł na sycącą potrawę w mniej niż godzinę. Wytnij dwa koła z ciasta francuskiego, sery przetnij na pół. Jedną część sera posmaruj dżemem, posyp pokrojonymi orzechami i przykryj drugą częścią sera. Przykryj całość ciastem francuskim, wierzch posmaruj jajkiem. Ułóż sery w żaroodpornym naczyniu i piecz około 20 minut. Zapiekany ser to także doskonała potrawa dla osób, które nie jedzą mięsa.

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 opak. dżem łowicz 100% figa

2 szt. ser camembert

70 g orzechy włoskie

1 szt. ciasto francuskie

1 szt. jaja kurze całe

8 szt. krakersy

Przygotowanie


1

Z arkusza ciasta francuskiego wytnij dwa koła, większe od średnicy sera o 3-4 cm.

2

Sery przetnij na pół.

3

Ułóż jedną cześć sera, posmaruj dżemem figowym, następnie posyp pokrojonymi orzechami włoskimi i połóż drugą częścią sera. Przykryj ser ciastem, dociskając na wierzchu kolejne fragmenty ciasta. Posmaruj wierzch jajkiem.

4

Z pozostałego ciasta wytnij dwa mniejsze koła, aby przykryć wierzch sera. Ułóż sery w żaroodpornym naczyniu lub na blasze.

5

Piecz przez około 15-20 minut w temperaturze 200 st., aż ciasto będzie z wierzchu brązowe i chrupiące. Podawaj zaraz po upieczeniu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły