Zapiekany ser z dżemem i ciastem francuskim
maspexdigital
Bardzo przystępny i ciekawy pomysł na sycącą potrawę w mniej niż godzinę. Wytnij dwa koła z ciasta francuskiego, sery przetnij na pół. Jedną część sera posmaruj dżemem, posyp pokrojonymi orzechami i przykryj drugą częścią sera. Przykryj całość ciastem francuskim, wierzch posmaruj jajkiem. Ułóż sery w żaroodpornym naczyniu i piecz około 20 minut. Zapiekany ser to także doskonała potrawa dla osób, które nie jedzą mięsa.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1599
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
117
gram
Tłuszcze
101
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Bardzo przystępny i ciekawy pomysł na sycącą potrawę w mniej niż godzinę. Wytnij dwa koła z ciasta francuskiego, sery przetnij na pół. Jedną część sera posmaruj dżemem, posyp pokrojonymi orzechami i przykryj drugą częścią sera. Przykryj całość ciastem francuskim, wierzch posmaruj jajkiem. Ułóż sery w żaroodpornym naczyniu i piecz około 20 minut. Zapiekany ser to także doskonała potrawa dla osób, które nie jedzą mięsa.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 opak. dżem łowicz 100% figa
2 szt. ser camembert
70 g orzechy włoskie
1 szt. ciasto francuskie
1 szt. jaja kurze całe
8 szt. krakersy
Przygotowanie
Z arkusza ciasta francuskiego wytnij dwa koła, większe od średnicy sera o 3-4 cm.
Sery przetnij na pół.
Ułóż jedną cześć sera, posmaruj dżemem figowym, następnie posyp pokrojonymi orzechami włoskimi i połóż drugą częścią sera. Przykryj ser ciastem, dociskając na wierzchu kolejne fragmenty ciasta. Posmaruj wierzch jajkiem.
Z pozostałego ciasta wytnij dwa mniejsze koła, aby przykryć wierzch sera. Ułóż sery w żaroodpornym naczyniu lub na blasze.
Piecz przez około 15-20 minut w temperaturze 200 st., aż ciasto będzie z wierzchu brązowe i chrupiące. Podawaj zaraz po upieczeniu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1599
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
117
gram
Tłuszcze
101
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.