Zapiekany ser z dżemem i ciastem francuskim
maspexdigital
Bardzo przystępny i ciekawy pomysł na sycącą potrawę w mniej niż godzinę. Wytnij dwa koła z ciasta francuskiego, sery przetnij na pół. Jedną część sera posmaruj dżemem, posyp pokrojonymi orzechami i przykryj drugą częścią sera. Przykryj całość ciastem francuskim, wierzch posmaruj jajkiem. Ułóż sery w żaroodpornym naczyniu i piecz około 20 minut. Zapiekany ser to także doskonała potrawa dla osób, które nie jedzą mięsa.
0
0 / 0
Bardzo przystępny i ciekawy pomysł na sycącą potrawę w mniej niż godzinę. Wytnij dwa koła z ciasta francuskiego, sery przetnij na pół. Jedną część sera posmaruj dżemem, posyp pokrojonymi orzechami i przykryj drugą częścią sera. Przykryj całość ciastem francuskim, wierzch posmaruj jajkiem. Ułóż sery w żaroodpornym naczyniu i piecz około 20 minut. Zapiekany ser to także doskonała potrawa dla osób, które nie jedzą mięsa.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 opak. dżem łowicz 100% figa
2 szt. ser camembert
70 g orzechy włoskie
1 szt. ciasto francuskie
1 szt. jaja kurze całe
8 szt. krakersy
Przygotowanie
Z arkusza ciasta francuskiego wytnij dwa koła, większe od średnicy sera o 3-4 cm.
Sery przetnij na pół.
Ułóż jedną cześć sera, posmaruj dżemem figowym, następnie posyp pokrojonymi orzechami włoskimi i połóż drugą częścią sera. Przykryj ser ciastem, dociskając na wierzchu kolejne fragmenty ciasta. Posmaruj wierzch jajkiem.
Z pozostałego ciasta wytnij dwa mniejsze koła, aby przykryć wierzch sera. Ułóż sery w żaroodpornym naczyniu lub na blasze.
Piecz przez około 15-20 minut w temperaturze 200 st., aż ciasto będzie z wierzchu brązowe i chrupiące. Podawaj zaraz po upieczeniu.