Zapiekane jajka

Włocławek

Zapiekane jajka w kokilkach ze szpinakiem i fetą to pyszny i prosty przepis na pożywne śniadanie lub lekką kolację. Połączenie kremowego jajka, aromatycznego pesto i słonej fety nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na stole. Dzięki kokilkom każdy dostaje swoją indywidualną porcję, a cały przepis zajmuje tylko 15 minut! To idealna opcja dla miłośników zdrowej kuchni i szybkich posiłków. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
183
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
b/d
0Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Zapiekane jajka w kokilkach ze szpinakiem i fetą to pyszny i prosty przepis na pożywne śniadanie lub lekką kolację. Połączenie kremowego jajka, aromatycznego pesto i słonej fety nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na stole. Dzięki kokilkom każdy dostaje swoją indywidualną porcję, a cały przepis zajmuje tylko 15 minut! To idealna opcja dla miłośników zdrowej kuchni i szybkich posiłków. Życzymy smacznego!
7
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. jaja
1 łyżecz. olej
70 g ser feta
4 łyżecz. zielone pesto
100 g świeży szpinak
1 szczyp. sól
1 pęcz. natka pietruszki do posypania
Przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (góra-dół).
W natłuszczonych kokilkach rozkładamy szpinak.
Wbijamy po jajku i posypujemy fetą pokrojoną w kostkę.
Na wierzch wykładamy po łyżeczce pesto.
Pieczemy około 10-15 minut, aż białka się zetną, a żółtko pozostanie lekko płynne.
Wierzch jajek posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
183
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
b/d
0Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Jajka