Zapiekane jajka

Włocławek
Zapiekane jajka

1

0 / 0

Zapiekane jajka w kokilkach ze szpinakiem i fetą to pyszny i prosty przepis na pożywne śniadanie lub lekką kolację. Połączenie kremowego jajka, aromatycznego pesto i słonej fety nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na stole. Dzięki kokilkom każdy dostaje swoją indywidualną porcję, a cały przepis zajmuje tylko 15 minut! To idealna opcja dla miłośników zdrowej kuchni i szybkich posiłków. Życzymy smacznego!

7

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. jaja

1 łyżecz. olej

70 g ser feta

4 łyżecz. zielone pesto

100 g świeży szpinak

1 szczyp. sól

1 pęcz. natka pietruszki do posypania

Przygotowanie


1

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (góra-dół).

2

W natłuszczonych kokilkach rozkładamy szpinak.

3

Wbijamy po jajku i posypujemy fetą pokrojoną w kostkę.

4

Na wierzch wykładamy po łyżeczce pesto.

5

Pieczemy około 10-15 minut, aż białka się zetną, a żółtko pozostanie lekko płynne.

6

Wierzch jajek posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

183

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

b/d

0

Tłuszcze

15

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły