Zakręcone koreańskie pączki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Zakręcone koreańskie pączki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1710510857196.jpg&w=3840&q=75)
Zakręcone koreańskie pączki to świetny wybór nie tylko na tłusty czwartek! Są puszyste i wyjątkowo smaczne, a jednocześnie doskonale prezentują się na stole. Idealnie smakują zarówno samodzielnie, jak i z cukrem pudrem lub sosem czekoladowym.
0
0 / 0
Zakręcone koreańskie pączki to świetny wybór nie tylko na tłusty czwartek! Są puszyste i wyjątkowo smaczne, a jednocześnie doskonale prezentują się na stole. Idealnie smakują zarówno samodzielnie, jak i z cukrem pudrem lub sosem czekoladowym.
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 g mąka tortowa lubella
200 ml mleko
100 g masło
2 łyżka cukier
80 g drożdże świeże
1 szt. jajko
1 szt. cukier puder do posypania
1 łyżecz. spirytus
1 szt. olej do smażenia
Przygotowanie
W miseczce kruszymy świeże drożdże, dodajemy 100 ml ciepłego mleka, cukier i 50 g mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do aktywacji drożdży.
Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy jajko, cukier puder, rozpuszczone masło i wlewamy drożdże. Całość mieszamy do uzyskania jędrnej, jednolitej masy. Gdyby ciasto się kleiło, dosypujemy mąki. Odkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Ciasto musi podwoić swoją masę.
Gdy ciasto urośnie, dzielimy je na 4 równe części i formujemy z nich kulki. Ponownie odstawiamy, aby ciasto podrosło.
Po wyrośnięciu formujemy wałek i rolujemy ciasto, łącząc końce i formując kształt warkocza.
Rozgrzewamy olej w garnku i smażymy pączki z obu stron na złocisty kolor.
Po usmażeniu przekładamy pączki na ręcznik kuchenny.