Zakręcone koreańskie pączki
Lubella
Zakręcone koreańskie pączki to świetny wybór nie tylko na tłusty czwartek! Są puszyste i wyjątkowo smaczne, a jednocześnie doskonale prezentują się na stole. Idealnie smakują zarówno samodzielnie, jak i z cukrem pudrem lub sosem czekoladowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
503
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zakręcone koreańskie pączki to świetny wybór nie tylko na tłusty czwartek! Są puszyste i wyjątkowo smaczne, a jednocześnie doskonale prezentują się na stole. Idealnie smakują zarówno samodzielnie, jak i z cukrem pudrem lub sosem czekoladowym.
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 g mąka tortowa lubella
200 ml mleko
100 g masło
2 łyżka cukier
80 g drożdże świeże
1 szt. jajko
1 szt. cukier puder do posypania
1 łyżecz. spirytus
1 szt. olej do smażenia
Przygotowanie
W miseczce kruszymy świeże drożdże, dodajemy 100 ml ciepłego mleka, cukier i 50 g mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do aktywacji drożdży.
Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy jajko, cukier puder, rozpuszczone masło i wlewamy drożdże. Całość mieszamy do uzyskania jędrnej, jednolitej masy. Gdyby ciasto się kleiło, dosypujemy mąki. Odkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Ciasto musi podwoić swoją masę.
Gdy ciasto urośnie, dzielimy je na 4 równe części i formujemy z nich kulki. Ponownie odstawiamy, aby ciasto podrosło.
Po wyrośnięciu formujemy wałek i rolujemy ciasto, łącząc końce i formując kształt warkocza.
Rozgrzewamy olej w garnku i smażymy pączki z obu stron na złocisty kolor.
Po usmażeniu przekładamy pączki na ręcznik kuchenny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
503
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.