Zakręcone koreańskie pączki

Lubella
Zakręcone koreańskie pączki

0

0 / 0

Zakręcone koreańskie pączki to świetny wybór nie tylko na tłusty czwartek! Są puszyste i wyjątkowo smaczne, a jednocześnie doskonale prezentują się na stole. Idealnie smakują zarówno samodzielnie, jak i z cukrem pudrem lub sosem czekoladowym.

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 g mąka tortowa lubella

200 ml mleko

100 g masło

2 łyżka cukier

80 g drożdże świeże

1 szt. jajko

1 szt. cukier puder do posypania

1 łyżeczka spirytus

1 szt. olej do smażenia

Przygotowanie


1

W miseczce kruszymy świeże drożdże, dodajemy 100 ml ciepłego mleka, cukier i 50 g mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do aktywacji drożdży.

2

Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy jajko, cukier puder, rozpuszczone masło i wlewamy drożdże. Całość mieszamy do uzyskania jędrnej, jednolitej masy. Gdyby ciasto się kleiło, dosypujemy mąki. Odkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Ciasto musi podwoić swoją masę.

3

Gdy ciasto urośnie, dzielimy je na 4 równe części i formujemy z nich kulki. Ponownie odstawiamy, aby ciasto podrosło.

4

Po wyrośnięciu formujemy wałek i rolujemy ciasto, łącząc końce i formując kształt warkocza.

5

Rozgrzewamy olej w garnku i smażymy pączki z obu stron na złocisty kolor.

6

Po usmażeniu przekładamy pączki na ręcznik kuchenny.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły