Zakręcone koreańskie pączki

Lubella
Zakręcone koreańskie pączki

Średnia 0 / 0

Oceń!

Zakręcone koreańskie pączki to świetny wybór nie tylko na tłusty czwartek! Są puszyste i wyjątkowo smaczne, a jednocześnie doskonale prezentują się na stole. Idealnie smakują zarówno samodzielnie, jak i z cukrem pudrem lub sosem czekoladowym.

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 g mąka tortowa lubella

200 ml mleko

100 g masło

2 łyżka cukier

80 g drożdże świeże

1 szt. jajko

1 szt. cukier puder do posypania

1 łyżecz. spirytus

1 szt. olej do smażenia

Przygotowanie


W miseczce kruszymy świeże drożdże, dodajemy 100 ml ciepłego mleka, cukier i 50 g mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do aktywacji drożdży.

Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy jajko, cukier puder, rozpuszczone masło i wlewamy drożdże. Całość mieszamy do uzyskania jędrnej, jednolitej masy. Gdyby ciasto się kleiło, dosypujemy mąki. Odkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Ciasto musi podwoić swoją masę.

Gdy ciasto urośnie, dzielimy je na 4 równe części i formujemy z nich kulki. Ponownie odstawiamy, aby ciasto podrosło.

Po wyrośnięciu formujemy wałek i rolujemy ciasto, łącząc końce i formując kształt warkocza.

Rozgrzewamy olej w garnku i smażymy pączki z obu stron na złocisty kolor.

Po usmażeniu przekładamy pączki na ręcznik kuchenny.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

503

kcal

Białka

12

gram

Węglowodany

56

gram

Tłuszcze

24

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły