Zakochana Wuzetka

dora.sk
Zakochana Wuzetka

1

0 / 0

Lekki kakaowy biszkopt w wersji Fit z bita smietana i polewie czekoladowej. Oszukana Wuzzetka, lzejsza i fresh dzieki truskawce na wierzchu, nie tylko do dekoracji :)

14

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

0.75 szkl. cukier brązowy

1 łyżeczka cukier waniliowy

6 szt. białko jaja kurzego

6 szt. żółtko jaja kurzego

0.75 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

2 łyżeczka proszek do pieczenia

0.25 szkl. kakao decomorreno

6 łyżka woda

1 szcz. sól

200 g czekolada gorzka

500 śmietanka 30%

5 łyżka cukier puder

2 szt. fix do śmietany

250 g truskawki

Przygotowanie


1

Białka z wodą i solą ubij na sztywną pianę.

2

Do ubitych białek stopniowo dodawaj brązowy cukier i cukier waniliowy. Następnie wbij żółtka jedno po drugim.

3

Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę z kakao i proszkiem w dwóch partiach. Miksuj szybko i krótko do połączenia.

4

Gotową masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 28/30 cm. Wstaw do lekko nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 180 st 25-40 minut.

5

Gdy ciasto się studzi przygotuj krem. 400 ml śmietanki ubij z 5 łyżkami przesianego cukru pudru. Pod koniec ubijania dodaj 2 fixy.

6

Wystudzone ciasto przekrój na 2 blaty. Można nasączyć mocną herbatą owocową z sokiem z połowy cytryny,ale nie jest to wymagane. Wyłóż krem na cały dolny blat, robiąc warstwę grubości ok. 1-1,5 cm. Przykryj drugim blatem.

7

W rondelku rozpuść 2 tabliczki czekolady z 100ml śmietanki. W tym czasie umyj truskawki (nie usuwaj szypułek). Każdą przekrój na pół. Gotowa polewą polej wierzch ciasta. Poukładaj truskawki w taki sposób, aby przy krojeniu na każdy przypadała jedna połówka. Schłódź w lodówce ok. 1 godziny. Podawaj i delektuj się!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły