Zajączek i Serducho - mazurek
m7
jest to ciekawy mazurek jak i baton orzechowo-czekoladowy
0
0 / 0
jest to ciekawy mazurek jak i baton orzechowo-czekoladowy
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
50 porcji
Składniki
1 szcz. orzechy laskowe
1 szcz. orzechy włoskie
8 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. gotowa masa kajmakowa
1 szt. czekolada deserowa
1 szt. wiórki kokosowe
6 łyżka mleko
50 dek. mąka pszenna tortowa
36 dek. masło
16 dek. cukier
Przygotowanie
CIASTO: Utrzyj masło z cukrem pudrem i żółtkami, dodaj mąkę i wymieszaj. Uformuj kulę, a następnie owiń ją w folię w wstaw na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj je cienko. Wytnij z ciasta kształt zajęczej głowy. Możesz dla ułatwienia posłużyć się szablonem (narysuj kształt, jaki chcesz otrzymać na tekturze, wytnij nożyczkami i przyłóż do ciasta, nożykiem odrysuj kształt).
Przełóż na wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą formę. Z resztek uformuj ruloniki, którymi obtocz krawędzie zajęczej głowy. Powinny wystawać ponad poziom ciasta. Będą foremką dla masy. Piecz przez 15 min., w temp. 190 stopni.
MASA: Puszkę masy wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą(w kąpieli wodnej) i 6 łyżkami mleka. Rób to w miseczce ustawionej nad parą, wtedy składniki masy łatwiej się połączą.
Upieczone ciasto wystudź, a następnie udekoruj. Zalej cały środek mazurka masą. Zrób dekorację z wiórek i orzechów.
Odstaw ciasto w chłodne miejsce, aby masa stężała. Gotowe krój w kostkę i jedz, jak czekoladowo-orzechowe batoniki.