Zajączek i Serducho - mazurek

m7
Zajączek i Serducho - mazurek

0

0 / 0

jest to ciekawy mazurek jak i baton orzechowo-czekoladowy

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


50 porcji

Składniki

1 szcz. orzechy laskowe

1 szcz. orzechy włoskie

8 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. gotowa masa kajmakowa

1 szt. czekolada deserowa

1 szt. wiórki kokosowe

6 łyżka mleko

50 dek. mąka pszenna tortowa

36 dek. masło

16 dek. cukier

Przygotowanie


1

CIASTO: Utrzyj masło z cukrem pudrem i żółtkami, dodaj mąkę i wymieszaj. Uformuj kulę, a następnie owiń ją w folię w wstaw na godzinę do lodówki.

2

Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj je cienko. Wytnij z ciasta kształt zajęczej głowy. Możesz dla ułatwienia posłużyć się szablonem (narysuj kształt, jaki chcesz otrzymać na tekturze, wytnij nożyczkami i przyłóż do ciasta, nożykiem odrysuj kształt).

3

Przełóż na wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą formę. Z resztek uformuj ruloniki, którymi obtocz krawędzie zajęczej głowy. Powinny wystawać ponad poziom ciasta. Będą foremką dla masy. Piecz przez 15 min., w temp. 190 stopni.

4

MASA: Puszkę masy wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą(w kąpieli wodnej) i 6 łyżkami mleka. Rób to w miseczce ustawionej nad parą, wtedy składniki masy łatwiej się połączą.

5

Upieczone ciasto wystudź, a następnie udekoruj. Zalej cały środek mazurka masą. Zrób dekorację z wiórek i orzechów.

6

Odstaw ciasto w chłodne miejsce, aby masa stężała. Gotowe krój w kostkę i jedz, jak czekoladowo-orzechowe batoniki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły