0

Składniki

1 Szczypta
Orzechy laskowe
1 Szczypta
orzechy włoskie
8 Sztuk
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
Gotowa masa kajmakowa
1 Sztuka
Czekolada deserowa
1 Sztuka
wiórki kokosowe
6 Łyżek
mleko
50 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
36 Dekagramów
masło
16 Dekagramów
cukier
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. CIASTO: Utrzyj masło z cukrem pudrem i żółtkami, dodaj mąkę i wymieszaj. Uformuj kulę, a następnie owiń ją w folię w wstaw na godzinę do lodówki.
  2. Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj je cienko. Wytnij z ciasta kształt zajęczej głowy. Możesz dla ułatwienia posłużyć się szablonem (narysuj kształt, jaki chcesz otrzymać na tekturze, wytnij nożyczkami i przyłóż do ciasta, nożykiem odrysuj kształt).
  3. Przełóż na wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą formę. Z resztek uformuj ruloniki, którymi obtocz krawędzie zajęczej głowy. Powinny wystawać ponad poziom ciasta. Będą foremką dla masy. Piecz przez 15 min., w temp. 190 stopni.
  4. MASA: Puszkę masy wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą(w kąpieli wodnej) i 6 łyżkami mleka. Rób to w miseczce ustawionej nad parą, wtedy składniki masy łatwiej się połączą.
  5. Upieczone ciasto wystudź, a następnie udekoruj. Zalej cały środek mazurka masą. Zrób dekorację z wiórek i orzechów.
  6. Odstaw ciasto w chłodne miejsce, aby masa stężała. Gotowe krój w kostkę i jedz, jak czekoladowo-orzechowe batoniki.

Opis

jest to ciekawy mazurek jak i baton orzechowo-czekoladowy

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!