Zajączek - czekoladowy mazurek
EwelinaPedzikowska
Tradycyjne świąteczne kruche ciasto z mocno czekoladowym wypełnieniem i konfiturą z truskawek to świetna propozycja słodkiego, Wielkanocnego deseru. Czekoladowy mazurek w kształcie zajączka robi furorę wśród najmłodszych uczestników świątecznego stołu i zadowoli każdego fana słodkości.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
479
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tradycyjne świąteczne kruche ciasto z mocno czekoladowym wypełnieniem i konfiturą z truskawek to świetna propozycja słodkiego, Wielkanocnego deseru. Czekoladowy mazurek w kształcie zajączka robi furorę wśród najmłodszych uczestników świątecznego stołu i zadowoli każdego fana słodkości.
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
9 porcji
Składniki
250 g mąka pszenna tortowa lubella
120 g masło
4 łyżka cukier puder
1 szt. jaja kurze całe
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
5 łyżka konfitura truskawkowa łowicz
100 g czekolada
100 g czekolada gorzka
200 śmietanka kremowa 30%
50 g masło
Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko i dokładnie zagnieść na jednolite ciasto. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką. Wyłożyć dno formy (u mnie w kształcie zająca_, wysmarowanej masłem. Z pozostałej części ciasta uformować zajęcze ucho, oko, ogon i kokardę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.
Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamane na kostki czekolady i wymieszać do rozpuszczenia. Następnie zmiksować blenderem, dodać masło, dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego wystudzenia.
Konfiturą z truskawek wysmarować spód mazurka. Wylać wystudzoną masę czekoladową i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie zajączkowi doprawić ucho, oko, ogon i kokardę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
479
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.