Zajączek - czekoladowy mazurek

EwelinaPedzikowska
Zajączek - czekoladowy mazurek

0

0 / 0

Tradycyjne świąteczne kruche ciasto z mocno czekoladowym wypełnieniem i konfiturą z truskawek to świetna propozycja słodkiego, Wielkanocnego deseru. Czekoladowy mazurek w kształcie zajączka robi furorę wśród najmłodszych uczestników świątecznego stołu i zadowoli każdego fana słodkości.

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


9 porcji

Składniki

250 g mąka pszenna tortowa lubella

120 g masło

4 łyżka cukier puder

1 szt. jaja kurze całe

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 szcz. sól

5 łyżka konfitura truskawkowa łowicz

100 g czekolada

100 g czekolada gorzka

200 śmietanka kremowa 30%

50 g masło

Przygotowanie


1

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko i dokładnie zagnieść na jednolite ciasto. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką. Wyłożyć dno formy (u mnie w kształcie zająca_, wysmarowanej masłem. Z pozostałej części ciasta uformować zajęcze ucho, oko, ogon i kokardę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.

2

Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamane na kostki czekolady i wymieszać do rozpuszczenia. Następnie zmiksować blenderem, dodać masło, dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego wystudzenia.

3

Konfiturą z truskawek wysmarować spód mazurka. Wylać wystudzoną masę czekoladową i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie zajączkowi doprawić ucho, oko, ogon i kokardę.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły