Wytrawny wiosenny mazurek

diana_kowalczyk
Wytrawny wiosenny mazurek

0

0 / 0

Nigdy nie przepadałam za tradycyjnymi mazurkami. Ale znalazłam sposób, by to wielkanocne ciasto mi smakowało, było oryginalne i zdobiło świąteczny stół. Wytrawny mazurek z twarożkiem, bryndzą i chrzanem, udekorowany ketchupem i wiosennymi warzywami. Coś pysznego! :)

16

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

150 g mąka lubella puszysta luksusowa

100 g masło

1 szt. żółtko jaja kurzego

1 łyżka śmietana 18%

0.25 łyżeczka sól

0.25 łyżeczka proszek do pieczenia

150 g ser twarogowy kremowy

40 g bryndza

1 łyżeczka chrzan krakus

0.50 pęcz. szczypiorek

1 szcz. sól, pieprz

2 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot

0.50 pęcz. rzodkiewka

0.50 szkl. pomidorki koktajlowe

4 szt. jajka przepiórcze

1 łyżka natka pietruszki

Przygotowanie


1

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i siekamy z masłem. Dodajemy żółtko, śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto. Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.

2

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

3

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przykładamy do niego szablon jajka (wydrukowałam wzór jajka na całą kartkę A4) i wycinamy za pomoca ostrego noża. Z reszty ciasta tworzymy obwódkę, by zatrzymać nadzienie w środku. Można wyciąć ozdobne ciasteczka i udekorować ciasto na brzegach. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut w 180 stopniach.

4

Serek miksujemy z bryndzą, chrzanem i jajkiem. Dodajemy szczypiorek i przyprawy. Całość mieszamy.

5

Na podpieczone ciasto wylewamy serową masę. Pieczemy jeszcze około 25 minut. Odstawiamy do ostudzenia.

6

Dekorujemy ketchupem, ugotowanymi jajeczkami oraz warzywami. Smacznego! :)

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły