Wytrawny wiosenny mazurek
diana_kowalczyk
Nigdy nie przepadałam za tradycyjnymi mazurkami. Ale znalazłam sposób, by to wielkanocne ciasto mi smakowało, było oryginalne i zdobiło świąteczny stół. Wytrawny mazurek z twarożkiem, bryndzą i chrzanem, udekorowany ketchupem i wiosennymi warzywami. Coś pysznego! :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
392
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Nigdy nie przepadałam za tradycyjnymi mazurkami. Ale znalazłam sposób, by to wielkanocne ciasto mi smakowało, było oryginalne i zdobiło świąteczny stół. Wytrawny mazurek z twarożkiem, bryndzą i chrzanem, udekorowany ketchupem i wiosennymi warzywami. Coś pysznego! :)
16
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
150 g mąka lubella puszysta luksusowa
100 g masło
1 szt. żółtko jaja kurzego
1 łyżka śmietana 18%
0.25 łyżecz. sól
0.25 łyżecz. proszek do pieczenia
150 g ser twarogowy kremowy
40 g bryndza
1 łyżecz. chrzan krakus
0.50 pęcz. szczypiorek
1 szczyp. sól, pieprz
2 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot
0.50 pęcz. rzodkiewka
0.50 szkl. pomidorki koktajlowe
4 szt. jajka przepiórcze
1 łyżka natka pietruszki
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i siekamy z masłem. Dodajemy żółtko, śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto. Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przykładamy do niego szablon jajka (wydrukowałam wzór jajka na całą kartkę A4) i wycinamy za pomoca ostrego noża. Z reszty ciasta tworzymy obwódkę, by zatrzymać nadzienie w środku. Można wyciąć ozdobne ciasteczka i udekorować ciasto na brzegach. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut w 180 stopniach.
Serek miksujemy z bryndzą, chrzanem i jajkiem. Dodajemy szczypiorek i przyprawy. Całość mieszamy.
Na podpieczone ciasto wylewamy serową masę. Pieczemy jeszcze około 25 minut. Odstawiamy do ostudzenia.
Dekorujemy ketchupem, ugotowanymi jajeczkami oraz warzywami. Smacznego! :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
392
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka