Wuzetka
Lubella
Wuzetka to kultowe ciasto czekoladowe przełożone bitą śmietaną i oblane czekoladą. To jeden z najpopularniejszych wypieków wśród polskich ciast. Idealnie sprawdzi się jako słodki poczęstunek do kawy lub herbaty, a także jako pyszny deser na święta i rodzinne uroczystości. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
567
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Wuzetka to kultowe ciasto czekoladowe przełożone bitą śmietaną i oblane czekoladą. To jeden z najpopularniejszych wypieków wśród polskich ciast. Idealnie sprawdzi się jako słodki poczęstunek do kawy lub herbaty, a także jako pyszny deser na święta i rodzinne uroczystości. Życzymy smacznego!
13
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Biszkopt
1 szkl. mąka pszenna lubella
8 szt. jaja
1 szkl. cukier drobny
45 g mąka ziemniaczana
45 g kakao decomorreno
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
Masa
800 ml śmietana kremówka
2 łyżka cukier puder
2 łyżecz. żelatyna
1 szt. konfitura wiśniowa łowicz
Polewa
100 ml śmietana kremówka
100 g gorzka czekolada
Przygotowanie
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski.
Rozdzielamy białka jajek od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem. Gdy zaczną być białe, dodajemy powoli cukier.
Gdy piana z cukrem jest ubita, miksujemy dalej i dodajemy kolejno żółtka. Zmniejszamy obroty i dolewamy powoli olej, a następnie dosypujemy stopniowo suche składniki.
Gotową masę przelewamy do blachy o wymiarach 35 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 - 40 minut w 170°C (do suchego patyczka).
W międzyczasie żelatynę zalewamy trzema łyżkami gorącej wody i rozpuszczamy.
Zimną śmietanę ubijamy mikserem na wysokich obrotach. Pod koniec dodajemy cukier puder i żelatynę.
Biszkopt przecinamy na pół wzdłuż, aby utworzyć dwa blaty. Dolny blat smarujemy konfiturą, a następnie wykładamy bitą śmietanę. Wyrównujemy i przekładamy drugim blatem biszkoptu, lekko dociskając całość, aby się skleiła.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę w śmietance kremówce, ciągle mieszając rózgą. Polewą oblewamy wierzch ciasta.
Chłodzimy ciasto kilka godzin w lodówce przed podaniem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
567
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.