Wuzetka

Lubella
Wuzetka

0

0 / 0

Wuzetka to kultowe ciasto czekoladowe przełożone bitą śmietaną i oblane czekoladą. To jeden z najpopularniejszych wypieków wśród polskich ciast. Idealnie sprawdzi się jako słodki poczęstunek do kawy lub herbaty, a także jako pyszny deser na święta i rodzinne uroczystości. Życzymy smacznego!

13

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Biszkopt

1 szkl. mąka pszenna lubella

8 szt. jaja

1 szkl. cukier drobny

45 g mąka ziemniaczana

45 g kakao decomorreno

2 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. sól

Masa

800 ml śmietana kremówka

2 łyżka cukier puder

2 łyżecz. żelatyna

1 szt. konfitura wiśniowa łowicz

Polewa

100 ml śmietana kremówka

100 g gorzka czekolada

Przygotowanie


1

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski.

2

Rozdzielamy białka jajek od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem. Gdy zaczną być białe, dodajemy powoli cukier.

3

Gdy piana z cukrem jest ubita, miksujemy dalej i dodajemy kolejno żółtka. Zmniejszamy obroty i dolewamy powoli olej, a następnie dosypujemy stopniowo suche składniki.

4

Gotową masę przelewamy do blachy o wymiarach 35 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 - 40 minut w 170°C (do suchego patyczka).

5

W międzyczasie żelatynę zalewamy trzema łyżkami gorącej wody i rozpuszczamy.

6

Zimną śmietanę ubijamy mikserem na wysokich obrotach. Pod koniec dodajemy cukier puder i żelatynę.

7

Biszkopt przecinamy na pół wzdłuż, aby utworzyć dwa blaty. Dolny blat smarujemy konfiturą, a następnie wykładamy bitą śmietanę. Wyrównujemy i przekładamy drugim blatem biszkoptu, lekko dociskając całość, aby się skleiła.

8

W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę w śmietance kremówce, ciągle mieszając rózgą. Polewą oblewamy wierzch ciasta.

9

Chłodzimy ciasto kilka godzin w lodówce przed podaniem.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły