Włoskie ciasteczka sfogliatelle

Lubella
Włoskie ciasteczka sfogliatelle

1

0 / 0

Sfogliatelle to klasyczne włoskie ciasteczka, które zachwycają swoim wyglądem i smakiem. Charakteryzują się unikalnym kształtem przypominającym muszlę, który jest efektem wielu warstw cienkiego ciasta. W ich środku kryje się delikatne nadzienie na bazie ricotty, kaszy manny i skórki pomarańczy. Sfogliatelle są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Idealnie sprawdzą się na deser, który z pewnością zachwyci Twoich gości i przeniesie ich prosto do słonecznej Italii.

13

Składniki

330 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Ciasto

500 g mąka pszenna lubella

200 ml woda

1 łyżka miód

1 łyżecz. sól

180 g masło

Nadzienie

375 g ricotta

150 g cukier

115 g kasza manna

240 ml mleko

1 szt. pomarańcza

1 szt. żółtko

0.50 łyżecz. cynamon

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

Przygotowanie


1

W dużej misce wymieszaj mąkę z solą.

2

Dodaj wodę i miód, a następnie zagnieć ciasto, aż będzie bardzo suche, a składniki dokładnie połączone.

3

Owiń ciasto folią spożywczą i odstaw na minimum godzinę lub najlepiej całą noc, aby odpoczęło.

4

W małym garnku zagotuj mleko i zmniejsz ogień.

5

Dodaj kaszę mannę, stale mieszając, aż zgęstnieje (około 2-3 minut). Odstaw do ostygnięcia.

6

W dużej misce wymieszaj ricottę z cukrem, żółtkiem, ekstraktem waniliowym, startą skórką pomarańczy i cynamonem.

7

Dodaj przestudzoną kaszę mannę do mieszanki z ricottą i dobrze wymieszaj. Odstaw na bok.

8

Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na 4 części. Każdą część rozwałkuj za pomocą wałka na cienki prostokąt. Pracuj z jedną częścią naraz, resztę przykrywając folią spożywczą, aby nie wysychały.

9

Przepuść pierwszą część ciasta przez maszynkę na najgrubszym ustawieniu. Złóż przepuszczone ciasto na pół i ponownie przepuść przez maszynkę. Powtórz ten krok 4-5 razy, aby ciasto stało się gładkie i elastyczne.

10

Zmniejsz ustawienie maszynki na kolejny cieńszy poziom i ponownie przepuść ciasto. Kontynuuj zmniejszanie ustawienia i przepuszczanie ciasta, aż dojdziesz do najcieńszego ustawienia maszynki. Ciasto powinno być bardzo cienkie, prawie przezroczyste.

11

Rozłóż cienko rozwałkowane ciasto na blacie. Delikatnie posmaruj je roztopionym masłem.

12

Zwiń ciasto w rulon, zaczynając od krótszej strony, tworząc długi wałek.

13

Powtórz proces z pozostałymi częściami ciasta, łącząc je w jeden długi wałek.

14

Owiń wałek ciasta folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny lub najlepiej na całą noc.

15

Po tym czasie wyjmij wałek ciasta z lodówki i pokrój go na plastry o grubości około 1 cm.

16

Każdy plasterek ciasta delikatnie rozciągnij palcami, tworząc kształt muszli (ważne jest, aby warstwy ciasta nie rozdzieliły się).

17

Napełnij każdą muszelkę łyżką nadzienia i zamknij, delikatnie sklejając brzegi.

18

Ułóż sfogliatelle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

19

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20-25 minut, aż będą złociste i chrupiące.

20

Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły