Włoska babka Ciambella
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1705395704029.png&w=3840&q=75)
Kakao DecoMorreno
![Włoska babka Ciambella](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1714395082372.jpg&w=3840&q=75)
Ciambella to włoskie ciasto, które smakiem i wyglądem przypomina tradycyjną babkę. Idealnie sprawdzi się na śniadanie do kawy, herbaty lub ciepłego mleka. To propozycja, która z pewnością przypadnie do gustu fanom domowych wypieków. Ciambella jest wilgotna, puszysta i krucha. Idealnie smakuje z dodatkiem kakao. Smacznego!
0
0 / 0
Ciambella to włoskie ciasto, które smakiem i wyglądem przypomina tradycyjną babkę. Idealnie sprawdzi się na śniadanie do kawy, herbaty lub ciepłego mleka. To propozycja, która z pewnością przypadnie do gustu fanom domowych wypieków. Ciambella jest wilgotna, puszysta i krucha. Idealnie smakuje z dodatkiem kakao. Smacznego!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
2 łyżka kakao decomorreno
300 g mąka pszenna lubella
4 szt. jajka kurze
150 ml mleko
2 łyżecz. proszek do pieczenia
150 g cukier
1 szt. cukier puder do posypania
50 ml olej arachidowy
1 łyżecz. sól
1 łyżka masło
Przygotowanie
Białka ubijamy z 75 g cukru na sztywną pianę.
Następnie ubijamy żółtka z resztą cukru i szczyptą soli. Dodajemy olej arachidowy, mleko i łączymy wszystkie składniki.
Cały czas mieszając żółtka, stopniowo dodajemy wymieszaną mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Do masy dodajemy ubite białka i łączymy dokładnie ze sobą. Rozgrzewamy piekarnik na 180°C.
Foremkę na Ciambellę smarujemy masłem i przelewamy masę. Ciasto pieczemy około 35 minut.
Po wypieczeniu studzimy ciasto. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.