Włoska babka Ciambella
Kakao DecoMorreno
Ciambella to włoskie ciasto, które smakiem i wyglądem przypomina tradycyjną babkę. Idealnie sprawdzi się na śniadanie do kawy, herbaty lub ciepłego mleka. To propozycja, która z pewnością przypadnie do gustu fanom domowych wypieków. Ciambella jest wilgotna, puszysta i krucha. Idealnie smakuje z dodatkiem kakao. Smacznego!
0
0 / 0
Ciambella to włoskie ciasto, które smakiem i wyglądem przypomina tradycyjną babkę. Idealnie sprawdzi się na śniadanie do kawy, herbaty lub ciepłego mleka. To propozycja, która z pewnością przypadnie do gustu fanom domowych wypieków. Ciambella jest wilgotna, puszysta i krucha. Idealnie smakuje z dodatkiem kakao. Smacznego!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
2 łyżka kakao decomorreno
300 g mąka pszenna lubella
4 szt. jajka kurze
150 ml mleko
2 łyżecz. proszek do pieczenia
150 g cukier
1 szt. cukier puder do posypania
50 ml olej arachidowy
1 łyżecz. sól
1 łyżka masło
Przygotowanie
Białka ubijamy z 75 g cukru na sztywną pianę.
Następnie ubijamy żółtka z resztą cukru i szczyptą soli. Dodajemy olej arachidowy, mleko i łączymy wszystkie składniki.
Cały czas mieszając żółtka, stopniowo dodajemy wymieszaną mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Do masy dodajemy ubite białka i łączymy dokładnie ze sobą. Rozgrzewamy piekarnik na 180°C.
Foremkę na Ciambellę smarujemy masłem i przelewamy masę. Ciasto pieczemy około 35 minut.
Po wypieczeniu studzimy ciasto. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.