Włoska babka Ciambella

Kakao DecoMorreno
Włoska babka Ciambella

0

0 / 0

Ciambella to włoskie ciasto, które smakiem i wyglądem przypomina tradycyjną babkę. Idealnie sprawdzi się na śniadanie do kawy, herbaty lub ciepłego mleka. To propozycja, która z pewnością przypadnie do gustu fanom domowych wypieków. Ciambella jest wilgotna, puszysta i krucha. Idealnie smakuje z dodatkiem kakao. Smacznego!

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

2 łyżka kakao decomorreno

300 g mąka pszenna lubella

4 szt. jajka kurze

150 ml mleko

2 łyżeczka proszek do pieczenia

150 g cukier

1 szt. cukier puder do posypania

50 ml olej arachidowy

1 łyżeczka sól

1 łyżka masło

Przygotowanie


1

Białka ubijamy z 75 g cukru na sztywną pianę.

2

Następnie ubijamy żółtka z resztą cukru i szczyptą soli. Dodajemy olej arachidowy, mleko i łączymy wszystkie składniki.

3

Cały czas mieszając żółtka, stopniowo dodajemy wymieszaną mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

4

Do masy dodajemy ubite białka i łączymy dokładnie ze sobą. Rozgrzewamy piekarnik na 180°C.

5

Foremkę na Ciambellę smarujemy masłem i przelewamy masę. Ciasto pieczemy około 35 minut.

6

Po wypieczeniu studzimy ciasto. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły