Wiśnia w krainie czekolady
edytak27

Ciasto WIŚNIA W KRAINIE CZEKOLADY jest pysznym deserem, chociaż z pewnością nie dietetycznym. Duża ilość kakao i czekolady jednak sprawi, że każdemu poprawi humor.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
400
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
73
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Ciasto WIŚNIA W KRAINIE CZEKOLADY jest pysznym deserem, chociaż z pewnością nie dietetycznym. Duża ilość kakao i czekolady jednak sprawi, że każdemu poprawi humor.
10
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
4 szt. jaja l
0.75 szkl. cukier
1 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1 łyżecz. proszek do pieczenia
3 łyżka kakao decomorreno
1 l wiśnie w syropie
1 szkl. krem czekoladowy
1 szt. krem waniliowy
1 szkl. mleko uht 3,2%
1 szt. czekolada gorzka
Przygotowanie
Kroki
Przygotuj składniki na ciemny biszkopt.

Oddziel białka od żółtek. Białka wybij do wysokiej, plastikowej miski, żółtka do szklanki lub małej miseczki.

Ubij białka na sztywną pianę. W miarę ubijania dodawaj cukier.

Dodaj żółtka. Zmiksuj na zmniejszonych obrotach miksera.

Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.

Do masy dodaj kakao Decomorreno.

Wylej biszkopt na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównaj.

Piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Wyjmij upieczony biszkopt i zostaw do ostudzenia.

Wystudzony biszkopt odwróć do góry spodem - krem będzie się lepiej smarował, gdyż spód jest równiejszy.

Rozpuść czekoladę w rondelku. Możesz dodać odrobinę mleka, aby nie przywierała do naczynia.

Do plastikowej miski wlej mleko.

Wsyp gotowy krem w proszku. Nie patrz na przepis na opakowaniu - po prostu ubij go z mlekiem na sztywno.

Dodaj wystudzoną, roztopioną czekoladę i krem nutella. Wymieszaj na gładką masę.

Rozsmaruj cienką warstwę kremu na biszkopcie - wiśnie będą się lepiej trzymać ciasta.

Szprycą do tortów zrób border, aby wiśnie nie spadały z ciasta.

Przygotuj wiśnie z syropu, kompotu lub nalewki.

Wyłóż wiśnie równo na ciasto.

Przykryj wiśnie resztą kremu.

Posyp pozostałą łyżką kakao Decomorreno. Wstaw do lodówki.

Podawaj w kawałkach udekorowanych np. bazylią.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
400
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
73
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.