Wiśnia w krainie czekolady
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
edytak27
![Wiśnia w krainie czekolady](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976999072.jpeg&w=3840&q=75)
Ciasto WIŚNIA W KRAINIE CZEKOLADY jest pysznym deserem, chociaż z pewnością nie dietetycznym. Duża ilość kakao i czekolady jednak sprawi, że każdemu poprawi humor.
0
0 / 0
Ciasto WIŚNIA W KRAINIE CZEKOLADY jest pysznym deserem, chociaż z pewnością nie dietetycznym. Duża ilość kakao i czekolady jednak sprawi, że każdemu poprawi humor.
10
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
4 szt. jaja l
0.75 szkl. cukier
1 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1 łyżecz. proszek do pieczenia
3 łyżka kakao decomorreno
1 l wiśnie w syropie
1 szkl. krem czekoladowy
1 szt. krem waniliowy
1 szkl. mleko uht 3,2%
1 szt. czekolada gorzka
Przygotowanie
Przygotuj składniki na ciemny biszkopt.
Oddziel białka od żółtek. Białka wybij do wysokiej, plastikowej miski, żółtka do szklanki lub małej miseczki.
Ubij białka na sztywną pianę. W miarę ubijania dodawaj cukier.
Dodaj żółtka. Zmiksuj na zmniejszonych obrotach miksera.
Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.
Do masy dodaj kakao Decomorreno.
Wylej biszkopt na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównaj.
Piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Wyjmij upieczony biszkopt i zostaw do ostudzenia.
Wystudzony biszkopt odwróć do góry spodem - krem będzie się lepiej smarował, gdyż spód jest równiejszy.
Rozpuść czekoladę w rondelku. Możesz dodać odrobinę mleka, aby nie przywierała do naczynia.
Do plastikowej miski wlej mleko.
Wsyp gotowy krem w proszku. Nie patrz na przepis na opakowaniu - po prostu ubij go z mlekiem na sztywno.
Dodaj wystudzoną, roztopioną czekoladę i krem nutella. Wymieszaj na gładką masę.
Rozsmaruj cienką warstwę kremu na biszkopcie - wiśnie będą się lepiej trzymać ciasta.
Szprycą do tortów zrób border, aby wiśnie nie spadały z ciasta.
Przygotuj wiśnie z syropu, kompotu lub nalewki.
Wyłóż wiśnie równo na ciasto.
Przykryj wiśnie resztą kremu.
Posyp pozostałą łyżką kakao Decomorreno. Wstaw do lodówki.
Podawaj w kawałkach udekorowanych np. bazylią.