Wiosenne knedle z truskawkami

Lubella

Wiosenne knedle z truskawkami to klasyk, który zawsze cieszy się ogromną popularnością w sezonie na świeże owoce. Podawane z masłem, bułką tartą, śmietaną i cukrem pudrem idealnie sprawdzą się na lekki obiad i z pewnością zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. To danie nie tylko przywołuje wspomnienie dzieciństwa, ale też doskonale wpisuje się w wiosenno-letnie menu. Zaskocz swoich bliskich prostym, a jednocześnie efektownym przepisem z sezonowych owoców!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Wiosenne knedle z truskawkami to klasyk, który zawsze cieszy się ogromną popularnością w sezonie na świeże owoce. Podawane z masłem, bułką tartą, śmietaną i cukrem pudrem idealnie sprawdzą się na lekki obiad i z pewnością zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. To danie nie tylko przywołuje wspomnienie dzieciństwa, ale też doskonale wpisuje się w wiosenno-letnie menu. Zaskocz swoich bliskich prostym, a jednocześnie efektownym przepisem z sezonowych owoców!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
150 g mąka pszenna lubella
500 g ziemniaki
1 szt. jajko
1 szczyp. sól
12 szt. truskawki
2 łyżka masło
4 łyżka bułka tarta
1 szt. śmietana 18%
1 szt. cukier puder do posypania
Przygotowanie
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź i przeciśnij przez praskę. Odstaw do ostudzenia.
Do ostudzonych ziemniaków dodaj jajko i mąkę. Zagniataj ciasto, aż będzie elastyczne i nieklejące się. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej mąki.
Podziel ciasto na porcje, rozpłaszcz każdą z nich i umieść w środku truskawkę. Zlep ciasto, formując kulkę, i delikatnie uformuj knedla.
Zagotuj osoloną wodę. Gotuj knedle przez około 20 minut na małym ogniu – woda nie powinna wrzeć, by knedle się nie postrzępiły.
W międzyczasie na patelni rozgrzej masło, dodaj bułkę tartą i zrumień na złoty kolor.
Ugotowane knedle wyłóż na talerze, polej zrumienioną bułką tartą i podawaj ze śmietaną oraz cukrem pudrem.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.