Wiosenne knedle z truskawkami

Lubella
Wiosenne knedle z truskawkami

0

0 / 0

Wiosenne knedle z truskawkami to klasyk, który zawsze cieszy się ogromną popularnością w sezonie na świeże owoce. Podawane z masłem, bułką tartą, śmietaną i cukrem pudrem idealnie sprawdzą się na lekki obiad i z pewnością zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. To danie nie tylko przywołuje wspomnienie dzieciństwa, ale też doskonale wpisuje się w wiosenno-letnie menu. Zaskocz swoich bliskich prostym, a jednocześnie efektownym przepisem z sezonowych owoców!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

150 g mąka pszenna lubella

500 g ziemniaki

1 szt. jajko

1 szczyp. sól

12 szt. truskawki

2 łyżka masło

4 łyżka bułka tarta

1 szt. śmietana 18%

1 szt. cukier puder do posypania

Przygotowanie


1

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź i przeciśnij przez praskę. Odstaw do ostudzenia.

2

Do ostudzonych ziemniaków dodaj jajko i mąkę. Zagniataj ciasto, aż będzie elastyczne i nieklejące się. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej mąki.

3

Podziel ciasto na porcje, rozpłaszcz każdą z nich i umieść w środku truskawkę. Zlep ciasto, formując kulkę, i delikatnie uformuj knedla.

4

Zagotuj osoloną wodę. Gotuj knedle przez około 20 minut na małym ogniu – woda nie powinna wrzeć, by knedle się nie postrzępiły.

5

W międzyczasie na patelni rozgrzej masło, dodaj bułkę tartą i zrumień na złoty kolor.

6

Ugotowane knedle wyłóż na talerze, polej zrumienioną bułką tartą i podawaj ze śmietaną oraz cukrem pudrem.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły