Wiosenna nowalijkowa tarta z botwinką, chrzanem i serem feta
WeronikaStefaniak
Zostawiam Wam przepis na wiosenną tartę botwinkową. Botwinka to wspaniałe warzywo po które sięgamy przygotowując zupy, sałatki. Postanowiłam wykorzystać ją tworząc kolorową tartę. Efekt wizualny i smakowy zachwycił moich domowników. Idealna na ciepło jak i na zimno. Przepis na formę 23×28cm:
Wartości odżywcze na porcję
Energia
275
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Zostawiam Wam przepis na wiosenną tartę botwinkową. Botwinka to wspaniałe warzywo po które sięgamy przygotowując zupy, sałatki. Postanowiłam wykorzystać ją tworząc kolorową tartę. Efekt wizualny i smakowy zachwycił moich domowników. Idealna na ciepło jak i na zimno. Przepis na formę 23×28cm:
16
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
200 g mąka lubella puszysta tortowa
1 szt. jaja kurze całe
80 g masło
1 szczyp. sól
1 pęcz. botwinka
1 szt. cebula czerwona
1 szt. por
2 szt. burak gotowany
2 łyżka chrzan krakus
200 g śmietana lub jogurt naturalny
1 szt. jaja kurze całe
100 g ser feta
1 pęcz. świeży koperek
1 łyżecz. suszony majeranek
2 łyżka sok z cytryny
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Masło, jajko i mąkę zagniatamy. Formujemy kulę. Owijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Cebulę i pora kroimy w piórka. Przesmażamy 2 minuty na patelni, dodajemy posiekaną botwinkę. Podsmażamy kolejne 2 minuty. Na koniec dodajemy do farszu posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Schłodzonym ciastem wyklejamy formę na tartę. Wkładamy na 15 minut do nagrzanego na 180st piekarnika.
Śmietanę, jajko, chrzan, sól, pieprz i majeranek mieszamy w osobnym naczyniu.
Na podpieczone ciasto wykladamy podduszone warzywa, polewamy sosem i posypujemy pokruszonym serem feta. Pieczemy ok. 20 minut w 180st.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
275
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka