Wiosenna nowalijkowa tarta z botwinką, chrzanem i serem feta

WeronikaStefaniak
Wiosenna nowalijkowa tarta z botwinką, chrzanem i serem feta

1

0 / 0

Zostawiam Wam przepis na wiosenną tartę botwinkową. Botwinka to wspaniałe warzywo po które sięgamy przygotowując zupy, sałatki. Postanowiłam wykorzystać ją tworząc kolorową tartę. Efekt wizualny i smakowy zachwycił moich domowników. Idealna na ciepło jak i na zimno. Przepis na formę 23×28cm:

16

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

200 g mąka lubella puszysta tortowa

1 szt. jaja kurze całe

80 g masło

1 szczyp. sól

1 pęcz. botwinka

1 szt. cebula czerwona

1 szt. por

2 szt. burak gotowany

2 łyżka chrzan krakus

200 g śmietana lub jogurt naturalny

1 szt. jaja kurze całe

100 g ser feta

1 pęcz. świeży koperek

1 łyżecz. suszony majeranek

2 łyżka sok z cytryny

1 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Masło, jajko i mąkę zagniatamy. Formujemy kulę. Owijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki.

2

Cebulę i pora kroimy w piórka. Przesmażamy 2 minuty na patelni, dodajemy posiekaną botwinkę. Podsmażamy kolejne 2 minuty. Na koniec dodajemy do farszu posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem.

3

Schłodzonym ciastem wyklejamy formę na tartę. Wkładamy na 15 minut do nagrzanego na 180st piekarnika.

4

Śmietanę, jajko, chrzan, sól, pieprz i majeranek mieszamy w osobnym naczyniu.

5

Na podpieczone ciasto wykladamy podduszone warzywa, polewamy sosem i posypujemy pokruszonym serem feta. Pieczemy ok. 20 minut w 180st.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

275

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

27

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły