0

Składniki

500 Gramów
ingridient
Lubella Mąka Puszysta Wrocławska
100 Gramów
cukier
100 Gramów
masło
14 Gramów
Drożdże suszone
250 Mililitrów
mleko
2 Sztuki
jajko
2 Łyżki
olej
1 Opakowanie
CUKIER WANILIOWY
500 Gramów
Masa makowa
1 Sztuka
jajko
1 Łyżka
mleko
150 Gramów
cukier puder
30 Mililitrów
woda
20 Mililitrów
sok z cytryny
10 Gramów
płatki migdałowe
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Drożdże i 1 łyżeczkę cukru dodaj do 150 gramów ciepłego mleka, wymieszaj do rozpuszczenia drożdży. Do pozostałego ciepłego mleka dodaj masło i wymieszaj do rozpuszczenia.
  2. Mąkę przesiej. Do miski przełóż połowę mąki .Na środku zrób wgłębienie, do którego wlej lekko ciepłe mleko z drożdżami, wymieszaj. Przysyp drugą połową mąki. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 30 min w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  3. Do tak przygotowanego ciasta dodaj mleko z masłem, cukier, cukier waniliowy, olej oraz 2 żółtka, wymieszaj. Białka jajek ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta, wymieszaj. Zagniataj ciasto, aż do momentu nie przywierania do podłoża. Następnie przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 30 min w ciepłe miejsce.
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości ok 1 cm . Posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Nałóż masę makową, rozsmaruj tak aby pozostały nie posmarowane brzegi. Ciasto zwiń w rulon wzdłuż dłuższego boku. Następnie rozetnij na pół przez środek długości, pozostawiając nie przeciętą końcówkę ciasta. Zwiń tworząc warkocz. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 min w ciepłe miejsce.
  5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią ciasto formując „wianek” poprzez połączenie końców. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piekarnik rozgrzej do temp. 150°C . Piecz przez 60 min.
  6. Cukier puder wymieszaj z wodą i sokiem z cytryny do połączenia składników. Po ostygnięciu ciasto polej lukrem i posyp płatkami migdałowymi.

Opis

Pyszny i efektowny wieniec drożdżowy. To pozycja obowiązkowa na każdym świątecznym stole. Pyszne ciasto drożdżowe, jakie znamy z dzieciństwa.

Podobne przepisy

Podwójnie kakaowe rogaliki

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Podwójnie kakaowe rogaliki

Naleśniki z musem malinowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Naleśniki z musem malinowym

Zakręcone drożdżówki z serem i Cinisami

Przepis
Średni Do 2 godz
Zakręcone drożdżówki z serem i Cinisami

Mini Pączki kakaowe

Przepis
Średni Do 1 godz
Mini Pączki kakaowe

Drożdżowo-dżemowe rollsy śniadaniowe

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Drożdżowo-dżemowe rollsy śniadaniowe

Drożdżowo-dżemowe rollsy śniadaniowe

Przepis
Łatwy Do 40 min
Drożdżowo-dżemowe rollsy śniadaniowe

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Czekoladowe drożdżówki z serem, truskawkami i kruszonką

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Czekoladowe drożdżówki z serem, truskawkami i kruszonką

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!