Wieniec drożdżowy z makiem

lubella
Wieniec drożdżowy z makiem

0

0 / 0

Pyszny i efektowny wieniec drożdżowy. To pozycja obowiązkowa na każdym świątecznym stole. Pyszne ciasto drożdżowe, jakie znamy z dzieciństwa.

15

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g lubella mąka puszysta wrocławska

100 g cukier

100 g masło

14 g drożdże suszone

250 mleko

2 szt. jajko

2 łyżka olej

1 opak. cukier waniliowy

500 g masa makowa

1 szt. jajko

1 łyżka mleko

150 g cukier puder

30 woda

20 sok z cytryny

10 g płatki migdałowe

Przygotowanie


1

Drożdże i 1 łyżeczkę cukru dodaj do 150 gramów ciepłego mleka, wymieszaj do rozpuszczenia drożdży. Do pozostałego ciepłego mleka dodaj masło i wymieszaj do rozpuszczenia.

2

Mąkę przesiej. Do miski przełóż połowę mąki .Na środku zrób wgłębienie, do którego wlej lekko ciepłe mleko z drożdżami, wymieszaj. Przysyp drugą połową mąki. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 30 min w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

3

Do tak przygotowanego ciasta dodaj mleko z masłem, cukier, cukier waniliowy, olej oraz 2 żółtka, wymieszaj. Białka jajek ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta, wymieszaj. Zagniataj ciasto, aż do momentu nie przywierania do podłoża. Następnie przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 30 min w ciepłe miejsce.

4

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości ok 1 cm . Posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Nałóż masę makową, rozsmaruj tak aby pozostały nie posmarowane brzegi. Ciasto zwiń w rulon wzdłuż dłuższego boku. Następnie rozetnij na pół przez środek długości, pozostawiając nie przeciętą końcówkę ciasta. Zwiń tworząc warkocz. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 min w ciepłe miejsce.

5

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią ciasto formując „wianek” poprzez połączenie końców. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piekarnik rozgrzej do temp. 150°C . Piecz przez 60 min.

6

Cukier puder wymieszaj z wodą i sokiem z cytryny do połączenia składników. Po ostygnięciu ciasto polej lukrem i posyp płatkami migdałowymi.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1345

kcal

Białka

29

gram

Węglowodany

199

gram

Tłuszcze

48

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły