Wieniec drożdżowy z makiem
lubella
Pyszny i efektowny wieniec drożdżowy. To pozycja obowiązkowa na każdym świątecznym stole. Pyszne ciasto drożdżowe, jakie znamy z dzieciństwa.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1345
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
199
gram
Tłuszcze
48
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszny i efektowny wieniec drożdżowy. To pozycja obowiązkowa na każdym świątecznym stole. Pyszne ciasto drożdżowe, jakie znamy z dzieciństwa.
15
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g lubella mąka puszysta wrocławska
100 g cukier
100 g masło
14 g drożdże suszone
250 mleko
2 szt. jajko
2 łyżka olej
1 opak. cukier waniliowy
500 g masa makowa
1 szt. jajko
1 łyżka mleko
150 g cukier puder
30 woda
20 sok z cytryny
10 g płatki migdałowe
Przygotowanie
Drożdże i 1 łyżeczkę cukru dodaj do 150 gramów ciepłego mleka, wymieszaj do rozpuszczenia drożdży. Do pozostałego ciepłego mleka dodaj masło i wymieszaj do rozpuszczenia.
Mąkę przesiej. Do miski przełóż połowę mąki .Na środku zrób wgłębienie, do którego wlej lekko ciepłe mleko z drożdżami, wymieszaj. Przysyp drugą połową mąki. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 30 min w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Do tak przygotowanego ciasta dodaj mleko z masłem, cukier, cukier waniliowy, olej oraz 2 żółtka, wymieszaj. Białka jajek ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta, wymieszaj. Zagniataj ciasto, aż do momentu nie przywierania do podłoża. Następnie przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 30 min w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości ok 1 cm . Posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Nałóż masę makową, rozsmaruj tak aby pozostały nie posmarowane brzegi. Ciasto zwiń w rulon wzdłuż dłuższego boku. Następnie rozetnij na pół przez środek długości, pozostawiając nie przeciętą końcówkę ciasta. Zwiń tworząc warkocz. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 min w ciepłe miejsce.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią ciasto formując „wianek” poprzez połączenie końców. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piekarnik rozgrzej do temp. 150°C . Piecz przez 60 min.
Cukier puder wymieszaj z wodą i sokiem z cytryny do połączenia składników. Po ostygnięciu ciasto polej lukrem i posyp płatkami migdałowymi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1345
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
199
gram
Tłuszcze
48
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.